Pu Erh čaj čistý
PU ERH Guangxi Liu Bao
Tento exkluzívny Pu Erh čaj pochádza z regiónu Guangxi v Číne, známeho svojou dlhou tradíciou v pestovaní a spracovaní čaju. Provincia Guangxi je domovom bohatej prírody, vrátane bohatých zelených lúk, hôr a pramenných riek, ktoré vytvárajú ideálne podmienky pre rast a zber čajových lístkov. Tento čaj je predchodca a starší brat známeho tmavého Pu-Erhu s viac ako 1000 ročnou históriou. V chuti prevláda drevitosť v kombinácii s kakaovými bôbmi a tónmi orieškov. Pri správnom skladovaní prakticky neobmedzená trvanlivosť. Výnimočný čaj pre všetkých zberateľov netradičných čajov.
Pu Erh Guangxi Liu Bao je čaj Pu-Erhového typu, avšak bez zemitých tónov. Jeho hnedé až sivočierne lístky tvoria hutný, tmavý nálev. Zemitá vôňa pripomínajúca kláštornú arómu santalového dreva. História tohto čaju siaha do obdobia dynastie Tang (618 - 907). To znamená, že sa pije už viac ako 1000 rokov. Pochádza z čínskej provincie Guangxi (Kuang-si), konkrétne z oblasti dediny Liu Bao (Liú-bao), ktorej názov znamená v preklade Šesť pevností. Z historických prameňov vyplýva, že sa v okolitej oblasti kedysi skutočne nachádzali vojenské obranné pevnosti.
Lístky čaju Guangxi Liu Bao (Kuang-si Liú-bao) sa počas výroby navrstvia na kopy a nechajú fermentovať 20-30 dní vo vlhkom prostredí za prítomnosti mnohých mikroorganizmov. Následne sú tradične uložené do veľkých bambusových košov (s objemom aj 50 kilogramov), v ktorých dozrievajú niekoľko mesiacov. Tento postup a technika spracovania sa v 70-tych rokoch 20. storočia stali inšpiráciou pri výrobe veľmi známeho tmavého Pu-Erhu pochádzajúceho z čínskej provincie Yunnan (Ju-nan). Tento čaj je výborný po jedle na podporu trávenia a posilnenie žalúdka. Podľa tradičnej čínskej medicíny má tento čaj zaujímavý dvojaký účinok. Podľa potreby totiž dokáže buď zahriať alebo naopak ochladiť organizmus.
Vychutnajte si jedinečnú chuťovú paletu, ktorá sa prejavuje v každej šálke tohto výnimočného čaju. Pu Erh Guangxi Liu Bao je skutočným pokladom pre milovníkov kvalitného čaju a prírodných lahôdok. Vyberte si tento čaj a odhaľte kúzlo tejto unikátnej čajovej odrody. Prežite fascinujúcu cestu cez čas a chuťové dimenzie s týmto vzácnym Pu Erh čajom. Vychutnajte si to najlepšie, čo svet čaju ponúka.
Hlavné účinky čaju Pu Erh
Odbúrava nadbytočný tuk. Je to ideálny doplnok redukčných diét. Odporúča sa piť pred každým tučným jedlom. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Pri pravidelnom pití (3 šálky denne) môže znížiť hladinu cholesterolu až o 13% za mesiac.
Urýchľuje odbúravanie alkoholu v krvi, posilňuje imunitný systém, prečisťuje krv, pečeň a čistí organizmus od toxínov a chráni pred infekčnými chorobami, pôsobí účinne na celé tráviace ústrojenstvo.
Príprava čaju Pu Erh
Pu-erh zalievame 90 stupňovou vodou. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku pu-erhu. Prvý nálev necháme lúhovať 3-5 minút, po precedení podávame. Je ho možné zaliať aj 3-krát. Denne sa odporúčajú piť 3 šálky pu-erhu.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme čaj lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia.
Krajina pôvodu – Čína
Hlavné mesto: Peking, Rozloha: 9 596 961 km2, Počet obyvateľov: cca 1,36 miliardy
V Číne sa kultivuje zelený čaj už viac ako 5.000 rokov a do 19. storočia bola jediným exportérom čaju na celom svete. Dnes je Čína s ročnou výrobou okolo 1 milión ton čaju najväčším producentom čaju na svete.