S cieľom uľahčiť používateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo "OK" súhlasíte s použitím preferenčných, štatistických aj marketingových cookies pre nás aj našich partnerov. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prehliadania webom. Podrobné informácie a nastavenia ku cookies nájdete tu.

NAJPREDÁVANEJŠÍ



Je čaj v sáčkoch odpad?

 

ČO SKRÝVA ČAJ V SÁČKOCH: ČAJ ALEBO ČAJOVÝ PRACH

 

Čaj v sáčkoch. Sypaný čaj pomaly odchádza do minulosti, listový čaj pijú iba gurmáni. Spraviť si čaj zo sáčku je rýchle, "chutné" a pohodlné. V podstate, sáčok – to je zdokonalené sitko na čaj. Sypaný čaj len naukladali do individuálnych balení a priviazali k ním špagátiky.

Má to však jeden háčik. Vo vnútri sáčku totiž nie sú čajové listy, ale akýsi prášok. Dajú sa tam nájsť aj svetlohnedé časti stopky čajového lista. Akýkoľvek, dokonca aj drobný sypaný čaj vyzerá celkom inak.

Prach – práve ten často sypú do čajových sáčkov. Po spracovaní čajových listov zostáva drobný odpad. V Indii, Číne, tam, kde pestujú čaj, tento prach jednoducho zmietajú zo stolov a vyhadzujú na smetisko, alebo za pár drobných predávajú iným krajinám. 10-kilogramové vrece čajového prachu stojí 10 dolárov alebo 300 rubľov. Z neho sa dá vyrobiť 200 štandardných balíčkov sáčkového čaju.
To však vôbec neznamená, že všetok čaj v sáčkoch – to je iba prach. Niektorí výrobcovia plnia sáčky normálnym sypaným čajom, len veľmi drobným. Odlíšiť kvalitný sáčkový čaj od prachového sa dá nasledovne.

 

AKO SPOZNAŤ KVALITNÝ ČAJ?
Ak na dne balenia je čajový prach, to znamená, že sáčky najpravdepodobnejšie naplnili odpadom čajovej výroby. Ak je krabička čistá, v sáčkoch je zrejme ozajstný čaj – nevysýpa sa totiž skrz sáčky.

Sáčkový čaj sa vylúhuje rýchlejšie ako listový. Stačí na pár sekúnd dať sáčok do vriacej vody a voda sa okamžite sfarbí do hneda (ak ide o čierny čaj). Ale to ešte nie sú všetky výdobytky pokroku. Ak dáte sáčok s čajom do pohára so studenou vodou, tiež získa hnedastý nádych. Dôvodom sú farbivá. O tom, že čaj obsahuje farbivá, na etiketách nepíšu. Ale existuje jednoduchý spôsob ako to zistiť.

Ak chcete overiť, či čaj, ktorý zvyčajne pijete, obsahuje farbivá, vylúhujte sáčok v studenej vode. Ak sa rýchlo sfarbí dohneda, čaj obsahuje farbivá. Pre každý prípad môžete spraviť ešte jeden test. Dajte do šálky s čajom kúsok citróna. Ak sa nápoj potom nestane svetlejším, znamená to, že obsahuje farbivá.

Čaj s malinami, jahodami, broskyňami, mätou, bergamotom. Na krabičkách je nakreslené čerstvé ovocie a bylinky. Výrobca tvrdí, že tento čaj je nielen chutný, ale aj zdravý, sú v ňom predsa ozajstné kúsky ovocia, lístky mäty a bergamotu. Ale je to naozaj tak? Ak rozpitvete sáčok s takýmto čajom, uvidíte tam čaj, kúsky ovocia a čohosi bieleho. Nie je to nič iné, ako aromatizátor, identický s prírodným. Má chemickú chuť, páli jazyk. Pijeme umelé dochucovadlá, len rozpustené vo vode.

Sačkové čaje 

SYPANÝ ČAJ TO JE UŽ INÁ KÁVA
Listový čaj - sypaný čaj. To už nie je mačka vo vreci, vidíte lístky čaju, ktorý vylúhujete. V balíčku nie je prach, ale ozajstné čajové listy, veľké alebo malé. Nápoj je potom zdravší, chutnejší a aromatickejší ako čaj zo sáčkov.

POZOR NA ZÁRUKU
Môže to mať ale jeden háčik. Podľa údajov expertov, takmer 20% čaju, ktorý sa predáva na trhoch a obchodoch je údajne po záruke. Zdalo by sa, čo je na tom zlé? Nie je to predsa pokazená ryba alebo skysnuté mlieko. Čajom, dokonca aj po záruke sa človek určite neotrávi, myslia si mnohí. Ale nie je to až tak úplne pravda. Po čase sa v čaji vytvárajú aflatoxíny. Aflatoxíny – to sú jedovaté látky, ktoré vyrábajú plesňové huby, najčastejšie plesne rodu aspergillus. Aspergilli vyrastajú na zrnkách, semenách a listoch čaju, kde väčšinou uplynula záručná doba ale môže sa vyskytnúť na čaji s nesprávnym dlhodobým skladovaním. V extrémne veľkých dávkach spôsobujú nezvratné poškodenia pečene a smrť. V každom prípade, nech je čaj akokoľvek starý alebo nemáte možnosť to presne zistiť, môžete minimalizovať tvorbu aflatoxínov tým, že sa vyvarujte skladovaniu čaju vo vlhkom prostredí a takisto zabránením prístupu rôzneho hmyzu a chrobákov, ktorí tam môžu zanechať rôzne nežiaduce látky. Na skladovanie čaju sa preto odporúčajú čajové dózy.

AKO JE TO ZO SPOTREBOU?
Doba spotreby čaju je tri roky. Dátum výroby sa vždy uvádza na balení. Na prvý pohľad je všetko jednoduché: pozrieš sa na dátum a pripočítaš tri roky. Ale problém je v tom, že na balíčku je uvedený dátum balenia čaju. Teda nie čas jeho zberu na plantáži, ale čas, kedy bol nasypaný do krabice. Čaj môže ležať na sklade rok, dva, tri alebo dokonca aj päť. Potom ho zabalia do krabíc a poctivo píšu dátum, kedy bol zabalený, napríklad 31 január 2017. Spoznať čaj po záruke však môžete aj sami.

Vylúhujte čaj v kanvičke (čierny čaj). Ak sa o niekoľko minút na jeho povrchu sa objaví jemný filmovitý povlak, znamená, že je čerstvý. Ak tento povlak chýba, znamená to, že čaj bol pozbieraný pred viac ako dvomi rokmi. Ak nápoj má nahorkastý zápach a na dne kanvičky sa objavujú zrazeniny, čaj je po záruke, nepite ho. Nie je to však záruka toho, že čaj je skutočne po záruke.

Európsky trh je pre výrobcov vzhľadom na to, že tu čaj nerastie značne dôležitý. Kvalita dovážaných čajov je vysoká nakoľko je tu požadovaná v najvyššej miere. Hlavne v krajinách západnej Európy a Anglicku. Odkiaľ, je čaj distribuovaný k nám. Preto je tu riziko starých čajov znížené na minimum.

Ľadový čaj. Výrobcovia sa vás snažia presvedčiť, že pred vami je ozajstný čaj, iba chladený. Prírodný nápoj, ktorý je oveľa užitočnejší ako kadejaké sladké malinovky s umelými farbivami a aromatizátormi. Teda ak si doma spravíte čaj, dáte doňho lyžičku cukru a plátok citróna, a potom ho ochladíte, získate rovnaký nápoj, aký vám ponúkajú vo fľaškách. Potom by to malo fungovať aj naopak – ak ohrejte studený čaj vo fľaške, získate normálny teplý čaj.

Je to naozaj tak?

Aby sme to overili, v jednom samovare sme vylúhovali obyčajný čierny čaj, kúpený v obchode, bolo tam pridaných niekoľko plátkov citrónu kvôli chuti a do druhého samovaru sme naliali ice-tea z fľašiek a ohriali. Čaj budú piť dievčatá z tímu roztlieskavačiek. Dievčatá nevedia, že v jednom samovare je ohriaty ľadový čaj. Jednoducho sme ich poprosili, aby ochutnali nápoje a povedali, čo je v každom samovare. Všetky dievčatá si ihneď všimli, že v prvom samovare je teplý čaj. Pritom ani jedno dievča nenapadlo, že nápoj v tom druhom má vôbec niečo spoločné s názvom „čaj“. Podľa ich mienky sa svojou chuťou viac podobal na čistiaci prostriedok.

Prečo studený čaj v horúcom stave prestáva byť čajom? Ide o to, že čajom tento nápoj môžeme nazvať iba s prižmúrenými obidvomi očami: je to obyčajná sladká voda, do ktorej bolo pridané malé množstvo suchého čajového prášku. Podľa slov expertov, čaju je v nápoji nie viac ako 1%.

Pred tým, ako si kúpite studený čaj, prečítajte si jeho zloženie na etikete. Ak medzi zložkami nie je extrakt čaju alebo je uvedený ako posledný, znamená to, že máte pred sebou jednoducho sladkú vodu s príchuťou čaju – obsahuje farbivá, aromatizátory, konzervanty a veľa cukru.

Dúfame, že sme Vám aspoň trocha objasnili problematiku sáčkových a ľadových čajov versus pravé sypané čaje. Veríme, že už máte jasný pohľad na vec a vyberiete si pre seba to pravé.

 

 

 

YWM2ZjY1Y