NAJPREDÁVANEJŠÍ
Slovenský názov: Český názov: Anglický názov: Latinsky názov: Botanické zaradenie: |
Jastrabina lekárska Jestřabina lékařská Professorweed Galega officinalis L. Bôbovité - Fabaceae |
|
P O P I S : Trváca, 80-110 cm vysoká rastlina vyrastajúca z hrubého viac-hlavového podzemku. Má jednu alebo niekoľko jednoduchých ryhovaných a dutých bylí. Listy sú nepárno perovito zložené, stopkaté, horné takmer rovnako veľké ako spodné, tvorí ![]() Podobnosť jastrabiny s inými zástupcami v rámci čeľade je značná. Sú to najmä niektoré druhy rodu Vicia L. - vika, ľadník. Majú listy párno perovité a ich hlavná stonka vybieha v hrotoch alebo v úponoch. Jastrabina je hojná najmä v južnej Európe a v západnej Ázii. U nás sa vyskytuje najviac na južnom Slovensku. Občas sa pestuje na okrasu v záhradkách. Kedysi sa vo Švajčiarsku a aj inde pestovala na krmivo. ![]() Nožom alebo kosákom sa odrezávajú kvitnúce a hojne olistené vrcholky bylín, dlhé asi 10-20 cm, najlepšie popoludní okolo 14 hodiny. Zber sa robí viac krát do roka (júl až august). Materiál sa suší zvyčajným spôsobom, príp. v snôpkoch (ak umelým teplom, tak teplotou do 50 st. C). Droga Herba galegae je v niektorých liekopisoch oficiálna. Pomer zosušenia je asi 4-5:1. Jastrabinové semená - Semen galegae Predmetom zberu bývajú aj semená - Semen galagae. Zberajú sa po ich úplnom dozretí, čo býva väčšinou v auguste. Používajú sa na priemyselnú izoláciu obsahových látok, najmä galegínu. V súčasnosti je o ne veľký záujem, podobne ako o vňaťovú drogu, ktorá sa aj vykupuje. O B S A H O V É L Á T K Y : Semená jastrabiny obsahujú predovšetkým izoamyléngvanidín galenín (0,25%) a alkaloid peganín, vo vňati flavónový glukozid galuteolín (obsahuje luteolín a glukózu), aminokyseliny arginín a gvanidín, saponín, sacharidy (stachióza), horčiny a malé množstvo trieslovín. Ú Č I N N O S Ť : Galegín, ktorý znižuje glykémiu, sa zaraďuje medzi glukokiníny. Pri súčasnom podávaní galetínu s perorálnymi antidiabetikami postačujú menšie dávky antidiabetík. V minulosti sa droga ordinovala ako laktagogum. Pri experimente sa dojivosť kráv zvýšila až o 30%. Niektorí autori však hypotézu o zvýšenej tvorbe mlieka u žien po podaní tejto drogy spochybňujú. Rastlina sa tradična užíva na zvýšenie diurézy a diaforézy. V ľudovom liečiteľstve sa vňať jastrabiny používa aj ako močopudný a potopudný prostriedok, prípadne proti epilepsii a pri horúčkovitých detských ochoreniach s vyrážkami (osýpky, šarlach a pod.). Novšie sa používa výťažok - extrakt v masti aplikovaný zvonka na zacelenie kožných defektov a po neoplastických operáciach a na zosilnenie pôsobenia röntgenových ožarovaní. P O U Ž I T I E : VŇAŤ: ZÁPAR: Priemerná dávka jastrabiny je 2 g pro dosi (DAB 6). Zápar sa obyčajne pripravuje z 1-2 kávových lyžičiek na šálku vody; pije sa 2-3 krát denne. Iný predpis má Infusum galegae (4 lyžičky na 2 poháre vriacej vody; nechá sa zovrieť a potom sa odstaví na 30 minút), ktorý sa užíva v dávke 1/3-1/2 pohára 3 krát denne. ![]() ŠPECIALITY : Na niektoré typy ekzémov až prekvapivo pôsobí masť, pripravená z rozomletej drogy. Prášok ovšem musí obsahovať približne rovnaký podiel mletých semien a mletých listov. Veľmi jemno mletý prášok sa v množstve asi 12 hmotnostných percent vmieša do lanolínu a dobre sa premieša. Na pokožku sa nanáša v tenkej vrstve a prekrýva sa obväzom, najlepšie plátenným, obyčajne na 24 hodín. Pokiaľ je masť volená správne, je viditeľné zlepšenie už po druhej resp. po tretej aplikácii. Je vhodné pokračovať ďalej až do vyliečenia alebo aspoň do výrazného zlepšenia. Pokiaľ ovšem nedôjde k zlepšeniu, nemá zmysel pokračovať v aplikácii. Jastrabina je dôležitou súčasťou veľkého množstva receptov proti cukrovke. Nemecký bylinkár Reinhold doporučoval čaj s nasledujúcim zložením: - vňať jastrabiny 5 dielov, - chaluha bublinatá 5 dielov, - list borievky 5 dielov, - list šalvie 4 diely. Jednu polievkovú lyžicu zmesi dáme do pohára studenej vody, zahrejeme a necháme 3 minúty variť. Potom necháme 10 minút vyluhovať a precedíme. Denne pijeme 1 až 2 poháre, po troške počas celého dňa. Iný recept, veľmi osvedčený, má nasledujúce zloženie: - struk fazule 2000 g, - vňať jastrabiny 50 g, - list jaseňa 50 g, - koreň omanu 50 g. Dve hrste fazuľových strukov sa namočia o deň dopredu asi do 2 l vody. Potom sa v tej istej vode varí tak dĺho, až zostane asi 0,6 l odvaru. Odvarom sa preleje 1 polievková lyžica zmesi ostatných rastlín a nechá sa 15 minút stáť. Pije sa po dúškoch počas celého dňa. Pre podporu tvorby materského mlieka je vhodný odvar: 1 polievková lyžica vňate sa preleje 0,4 l vody a nechá sa cez deň ![]() POUŽITIE V HOMEOPATII : Aj keď sa jastrabina lekárska často v homeopatii nespracováva, považuje sa medzi homeopatické prostriedky. Homeopatické prípravky sa zhotovujú z celej čerstvej rastliny za studena, pričom postup je časovo rozložený. Hotový výťažok je možné jednoducho zmiešať z bylinkovými extraktmi rovnakého alebo podobného pôsobenia. Tinktúra sa vyrába z kvitnúcej vňate, trhanej v čase plného kvitnutia, teda okolo 14 hodiny. Rastlina sa spracováva podľa 2 a výsledná tinktúra má potenciu D0, ktorá sa ďalej riedi liehom 35% až na potenciu D5. Užíva sa v potencii D5 s dávkovaním 3 krát denne 5 kvapiek, po jedle, v dĺžke 30 dní. Kúra by sa nemala počas jedného roka opakovať. Účinnosť tinktúry je prekvapujúca. Rastlina totiž zrejme obsahuje látku podobnú ženským hormónom, o čom by mohol svedčiť aj účinok na zvýšenie sekrécie materského mlieka a na liečbu cukrovky. V každom prípade je potrebné zachovávať určitú opatrnosť, rastlinu aplikovať ako v alopatii a brať do úvahy jej mimoriadnu účinnosť. T O X I C I T A : Rastlina nemá nijaké vedľajšie účinky. Nebezpečná môže byť však jej zámena s príbuznými jedovatými druhmi. |