NAJPREDÁVANEJŠÍ
Dobrá šálka kávy závisí od správnej voľby druhu a mletia, ale aj od zachovania čerstvosti pomletej kávy. Jej nepriateľmi sú vzduch, svetlo, horúčava a vlhkosť. Aby si káva udržala svoju sviežosť, mala by sa skladovať v nepriehľadných, vzduchotesných nádobách pri izbovej teplote. Odlišné spôsoby varenia kávy kladú rôzne požiadavky na spôsob jej mletia. To, ako dlho prichádza káva do kontaktu s vodou, významne vplýva na jej chuť. Druh kávovaru pritom určuje, ako dlho bude káva počas varenia v priamom styku s vodou. Napríklad v kávovaroch espresso voda prichádza do styku s mletými čiastočkami kávy veľmi krátky čas, takže je potrebné jemné mletie, aby zrnká dokázali svoju chuť vode odovzdať. Šálka kávy obsahuje 98 % vody. Preto na prípravu kávy používame vždy čerstvú a čistú vodu. Zohrievame ju skoro na bod varu, približne na 90 až 96 °C. Tento stupeň teploty je ideálny na vylúhovanie celej škály jej chutí. Dĺžka varenia je veľmi dôležitá. Ak sa voda varí príliš krátky čas, káva bude mať slabú a kyslú chuť. Ak sa varí príliš dlho, príjemná chuť sa zničí a zostane iba horkosť. Na dosiahnutie silnejšieho nápoja pridáme viac kávy na šálku.
Zalievaná káva Prekvapkávaná káva Medzi prvými domácimi elektrickými kávovarmi boli práve kávovary na prípravu filtrovanej kávy. Do väčšej nádoby sa naliala voda, ktorá sa pri prechode rúrkou zohrievala a kvapkala cez filter s kávou priamo do kanvice z jenského skla, ktorá bola počas celého varenia odspodu vyhrievaná. Espresso Takto pripravená káva je vlastne slabým espressom. Stroje na prípravu espressa v kaviarňach pracujú tiež na princípe tlaku pary. Čím je tento tlak silnejší, tým je espresso našľahanejšie a tým má väčšiu a trvanlivejšiu penu. Dnes už za skvelým espressom nemusíme chodiť iba do kaviarne a aj návšteva ocení kvalitne pripravený nápoj. Stačí nám investovať do domáceho espresso stroja, ktorý napriek tomu, že je pomerne malý, má v sebe dosť sily na našľahanie výbornej popoludňajšej kávy. Viedenská káva Cappuccino Írska káva Do skleného pohára dáme osladenú kávu, whisky a navrch šľahačku tak, aby vytvorila mäkkú vrstvu. Turecká káva Káva však nie je iba povzbudzujúcim nápojom, ale používa sa aj na prípravu zmrzliny, kávovej šľahačky, kávových koktailov, na dochutenie piškótového cesta, omeliet, palaciniek, na prípravu zákuskov a krémov.
|