Úvod » Biele čaje » BIELY ČAJ Snow Buds (50g)
Biely čaj čistý
Snow Buds
Sladká chuť pripomínajúca v pahrebe pečené zemiaky. Unikátny vysokohorský biely čaj, vyrábaný vo veľmi limitovanom množstve.
Lístky premiešané s väčšími tipsami. Žltohnedý nálev. Kvetinová vôňa. Snow Buds je unikátny vysokohorský biely čaj, ktorého produkcia je značne limitovaná. Zbiera sa vždy na jar a to výhradne ručne. Trhajú sa mladé lístky a krehké výhonky čajovníka (angl. buds), ktoré sú pokryté snehobielymi chĺpkami. Pochádza z čínskej provincie Fujian (Fu-ťien).
Provincia Fujian leží na juhozápade Číny a patrí medzi najvýznamnejšie oblasti produkcie čaju na svete. Čajovníky sa tu pestujú už viac ako 1600 rokov, aj vďaka vynikajúcej suptropickej klíme. Celá provincia je hornatá a bohato zalesnená. Navyše, vďaka priamemu prístupu k moru, bola odpradávna významným centrom obchodovania s čajom. Fujian je domovom vynikajúcich oolongov, známeho „dymového Lapsangu“, prvotriednych jazmínových čajov a hlavne rodiskom bieleho čaju.
Hlavné účinky bieleho čaju
Biely čaj je pomerne vzácny najmä pre jeho regeneračné účinky. Chlpaté výhonky obsahujú polyfenoly, ktoré sú vynikajúcimi antioxidantami. Poskytujú účinnú ochranu proti voľným radikálom vznikajúcim v organizme a tým spomaľujú starnutie buniek.
Biely čaj sa vyrába z prvých čajových horných vetvičiek, ešte z nerozvinutých lístkov. Pochádza z prvého jarného zberu ešte pred obdobím dažďov. Jeho púčiky sa môžu trhať len pár týždňov na počiatku čajovej sezóny.
Príprava bieleho čaju
Biely čaj zalievame 70-80 stupňovou vodou, ktorá prešla varom. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku sypaného čaju. Následne lúhujeme 2-3 minúty a po precedení podávame.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme čaj lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia.
Krajina pôvodu – Čína
Hlavné mesto: Peking, Rozloha: 9 596 961 km2, Počet obyvateľov: cca 1,36 miliardy
V Číne sa kultivuje zelený čaj už viac ako 5.000 rokov a do 19. storočia bola jediným exportérom čaju na celom svete. Dnes je Čína s ročnou výrobou okolo 1 milión ton čaju najväčším producentom čaju na svete.