S cieľom uľahčiť používateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo "OK" súhlasíte s použitím preferenčných, štatistických aj marketingových cookies pre nás aj našich partnerov. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prehliadania webom. Podrobné informácie a nastavenia ku cookies nájdete tu.

ČAJE.SK Sypané čaje    |    email: info@caje.sk    |    Recenzie našich zákazníkov    |    Koľko zaplatím za dopravu?    |    Kontaktný formulár


» Oolong
Oolong čaj - Poklad medzi čajmi

POKLAD MEDZI ČAJMI

Oolong je unikátny čaj, ktorý sa nachádza medzi zeleným a čiernym čajom. Vyniká bohatou chuťou, komplexnou arómou a mnohými zdravotnými benefitmi. Poďme sa bližšie pozrieť na jeho históriu, pestovanie, spracovanie a vplyv na zdravie.

 

HISTÓRIA OOLONGU

História oolongu siaha do dynastie Ming (14. - 17. storočie) v čínskej provincii Fujian. Legenda hovorí o pestovateľovi menom Wu Liang, ktorý si po zberaní čajových lístkov všimol, že listy mierne oxidovali. Po ich usušení objavil unikátnu chuť, ktorá sa odlišovala od vtedajších čajov. Tak sa zrodil oolong.

Ďalšia verzia príbehu hovorí o loveckom výlete, pri ktorom pestovateľ čaju nechal nazbierané lístky ležať dlhšie, než bolo bežné. Keď sa k nim vrátil, boli už čiastočne oxidované, no ich chuť bola tak lahodná, že sa rozhodol proces zopakovať a zdokonaliť.

Oolong pochádza z čínskeho slova Wu lung, čo znamená v preklade čierny drak. Pôvodnou domovinou oolongov sú hory Wu-i na severe provincie Fu-tien. Niekedy sa zvykne označovať ako modrozelený čaj. Oolong sa vyrába podobne ako čierny čaj, fermentácia však prebieha len čiastočne. Nálev má zlato-oranžovú farbu, jemnú vôňu a delikátnu nasládlu až medovú chuť, ktorá v ústach dlho príjemne doznieva. Oolongy majú pozitívny vplyv na kardiovaskulárne choroby, pri dlhodobom užívaní spomaľujú procesy starnutia.

Oolong sa v priebehu storočí stal obľúbeným nielen v Číne, ale aj na Taiwane, kde si získal výnimočné postavenie vďaka vysokohorským plantážam a unikátnej chuti.

 

PESTOVANIE OOLONGU

Oolong sa pestuje v hornatých oblastiach, kde klimatické podmienky, nadmorská výška a pôda ovplyvňujú jeho jedinečnú chuť. Čím vyššie sa pestuje, tým pomalšie rastie, čo vedie k vyššej koncentrácii aromatických látok.

Listy sa zbierajú ručne, aby sa zabezpečila ich vysoká kvalita. Správny čas zberu je kľúčový – často prebieha na jar a na jeseň, keď sú čajové lístky najviac aromatické. Zber zahŕňa najmä dva až tri vrchné lístky a púčik, pričom kvalita závisí aj od spôsobu ich spracovania.

 

OBLASTI PESTOVANIA

Najznámejšie oblasti pestovania oolongu sú:

Čína (Fujian, Guangdong, Yunnan) – tradičné oblasti s dlhou históriou produkcie, kde vznikli ikonické druhy ako Tie Guan Yin alebo Da Hong Pao.

Taiwan – známy pre vysokohorské oolongy ako Dong Ding a Alishan, ktoré vynikajú jemnou a kvetinovou arómou.

India, Vietnam, Thajsko – novšie pestovateľské oblasti produkujúce vysoko kvalitné oolongy, ktoré získavajú čoraz väčšiu popularitu.

 

SPRACOVANIE OOLONGU

Oolong sa spracováva jedinečným spôsobom, ktorý zahŕňa viacero krokov:

ZberRučný zber celých lístkov v správnej fáze rastu. Zbierajú sa vyzreté listy T+2 terminály – pupeň a dva listy.

ZvädnutieLístky sa nechávajú na slnku, aby stratili prebytočnú vlhkosť a začal sa proces oxidácie. Nazbierané čajové listy sa nechávajú zvädnúť na bambusových plátoch. Okraje listov sa narušujú v rotujúcich bambusových alebo kovových valcoch, kde sa čajové lístky otĺkajú o steny valca a tým sa naruší ich bunková štruktúra.

RolovanieRolovanie sa pri niektorých sortách robí stále ručne, inak sa čajové lístky natlačia do špeciálnych plátenných vriec, ktoré sú potom systematicky niekoľkonásobne stláčané pomocou lisu, čím sa tvarujú do nepravidelných guličiek. Niekedy sa na tvarovanie používajú aj rolery.

OxidáciaOolongy majú rôzny stupeň oxidácie (15 % - 85 %), čo zásadne ovplyvňuje ich chuť a arómu. Mierne oxidované oolongy sú jemné a kvetinové, zatiaľ čo vyššie oxidované majú robustnejší, sladkastý charakter. Prebieha iba na narušenom okraji listov a nikdy sa nenechá prebehnúť celá. Stupeň fermentácie je kľúčový, ovplyvňuje výslednú chuť, vôňu aj celkový charakter čaju.

ZahrievaniePrudkým zohriatím lístkov sa zastaví proces fermentácie/oxidácie, ktorý pomáha zachovať arómu a chuť čaju.

Rolovanie a sušenieLístky sa formujú do rôznych tvarov (guličky, zvinuté listy) a následne sa sušia na kontrolovanie vlhkosti. Sušenie prebieha za vysokých teplôt v peci, na veľkých panviciach, príp. prúdením horúceho vzduchu.

 

ZDRAVOTNÉ ÚČINKY A BENEFITY

Podpora metabolizmuPomáha pri spaľovaní tukov a chudnutí, vďaka čomu je obľúbený medzi ľuďmi, ktorí sa snažia schudnúť.

Zlepšenie zdravia srdcaRedukuje hladinu cholesterolu, podporuje pružnosť ciev a pomáha regulovať krvný tlak.

Podpora mozgových funkciíObsahuje L-theanín, ktorý zlepšuje koncentráciu, znižuje stres a podporuje duševnú pohodu.

Silné antioxidantyBojuje proti voľným radikálom, chráni bunky pred poškodením a spomaľuje proces starnutia.

Zlepšenie zdravia pokožkyAntioxidanty v oolongu prispievajú k zdravej a jasnej pokožke, pomáhajú pri ekzémoch a iných kožných problémoch.

Podpora tráveniaMôže pomôcť pri nadúvaní, ťažkom trávení a podporuje zdravú črevnú mikroflóru.

 

ZAUJÍMAVOSTI O OOLONGU

Oolong sa dá zalievať viackrát, pričom pri každom náleve odhaľuje nové chuťové nuansy. Niektoré kvalitné oolongy zvládnu až 6-8 nálevov.
Vysokohorské oolongy majú jemnejšiu chuť vďaka nižším teplotám a pomalšiemu rastu, čo spôsobuje vyššiu koncentráciu esenciálnych olejov.
Oolong sa používa v tradičnej čínskej medicíne na podporu trávenia, zdravia srdca a celkovej vitality.
Čajové obrady s oolongom sú v Číne a na Taiwane dôležitou súčasťou kultúry a kladú dôraz na správnu prípravu a pitie čaju.

Oolong čaj je skutočným skvostom medzi čajmi, ktorý prináša nielen jedinečný chuťový zážitok, ale aj mnoho zdravotných benefitov. Ak ste ho ešte nevyskúšali, určite stojí za to zaradiť ho do svojho čajového repertoáru!

 

MWI3OTQ