S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

DRUHY ČAJOV » Puerh
Pu Erh - skutočný liek z Číny



TISÍCROČIAMI OVERENÝ ČÍNSKY ZÁZRAK

Preslávil sa hlavne tým, že odbúrava nadbytočný tuk. Je to ideálny doplnok redukčných diét. Odporúča sa piť pred každým tučným jedlom. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Pri pravidelnom pití (3 šálky denne) dochádza až k 13% poklesu cholesterolu za mesiac. Urýchľuje odbúravanie alkoholu v krvi, posilňuje imunitný systém, prečisťuje krv, pečeň a čistí organizmus od toxínov a chráni pred infekčnými chorobami.

Neobsahuje takmer žiadny kofeín. Pôsobí účinne na celé tráviace ústrojenstvo, ochorenia dýchacích ciest, pôsobí antidepresívne a podporuje vykašliavanie. Navyše obsahuje množstvo vitamínov a minerálov. Pri mentálnej práci vám pu-erh tiež príde vhod - zlepšuje sústredenie a dokonca pôsobí ako mierne antidepresívum.

Vyznačuje sa výraznou zemitou, dymovou chuťou. Obsahuje množstvo minerálov, napr. zinok, horčík, vápnik, zo stopových prvkov selén, zinok, mangán a taktiež množstvo vitamínov. Čaj Pu-erh je zvláštny tým, že ako jeden z mála čajov takmer neobsahuje kofeín, jeho obsah je asi 24x nižší, ako v ostatných čajoch, takže je vhodný aj na večerné pitie.

 

ÚČINKY ČAJU PU-ERH

Známy je predovšetkým tým, že pomáha veľmi účinne odbúravať nadbytočný tuk a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Práve jeho pozitívne účinky pri odbúravaní tuku preslávili tento čaj po celom svete. Výskumy v Číne ukazujú, že pri silnej nadváhe je možné zhodiť 9 kg za mesiac. Pri strednej nadváhe okolo 5,8 kg a pri ľahkej nadváhe asi 2,8 kg za mesiac. Iné štúdie dokazujú, že u ľudí vo veku 35-55r sa pri pití tohto čaju prejavilo trvalé chudnutie o 3-9 kg za mesiac!!! Odporúča sa piť pu-erh pred každým tučným jedlom!!!

 

ďalším významným účinkom je znižovanie hladiny cholesterolu (pri pravidelnom pití 3 šálok denne dochádza až k 13% poklesu cholesterolu za mesiac) a tuku v krvi ako aj rizikových triglyceridov. Pu-erh účinne prečisťuje krv, pečeň a tiež čistí organizmus od toxínov. Pôsobí proti arterioskleróze - kôrnateniu tepien a rozširuje cievy. Urýchľuje (až dvojnásobne) odbúravanie alkoholu z krvi, a znižuje príznaky tzv. "opice" , ako bolesť hlavy...

posilňuje imunitný systém a chráni pred infekčnými chorobami

taktiež pôsobí priaznivo na tráviaci trakt, proti poruchám trávenia, podporuje činnosť žalúdka, ochorenia dýchacích ciest a podporuje vykašliavanie

je tiež známy tým, že znižuje vysoký krvný tlak. Pri mentálnej práci vám pu-erh tiež príde vhod - zlepšuje sústredenie a dokonca pôsobí ako mierne antidepresívum. Obklady s čaju pu-erh pôsobia omladzujúco

Japonskí vedci zistili, že má tiež protirakovinové účinky, vďaka vysokému obsahu EGCG a kyseliny galovej. Čaj Pu-erh má tiež vplyv na psychiku a pôsobí proti stresu a depresiám. Obklady s čaju pu-erh pôsobia omladzujúco.

 

V Čínskej Tradičnej Medicíne ho označujú ako "zametač ľudského tela" a podľa tejto medicíny má Pu-Erh výrazné liečivé schopnosti:

rozkladá tuky a jedy z požitého mäsa
rozpúšťa hlieny
umožňuje prúdenie energie čchi
čistí črevá
detoxikuje organizmus
pomáha pri plynatosti
le účinný pri nachladnutí
zlepšuje koncentráciu

 

Tuk síce tento čaj nerozpúšťa, ale pri nadváhe skutočne pomáha! A zďaleka nie len pri nej. Liečivá chuť pu-erh stojí za ochutnanie. S každým dúškom do seba vlejete zdravie overené tisícročiami. Či už ste na diétnom režime alebo nie, pitím pu-erh vždy osviežite telo i dušu. Odporúča sa vypiť tri šálky denne a dobrou správou je, že vám na celý deň vydrží jediná zmes! Čistý Pu-erh totiž môžete zalievať aj 3 - 4 krát.



AKO SA PU-ERH V DNEŠNEJ DOBE VYRÁBA?

Nazbierané čajové lístky sú zavädnuté, mierne pražené a zavinované. Potom je čaj fermentovaný za pomoci ušľachtilej plesne Aspergillus niger. Fermentácia prebieha za vysokej vlhkosti a pravidelného obracania listov 40-50 dní, potom je sušený horúcim vzduchom (150°C). Hotový čaj môže pri konštantnej vlhkosti 90% – “dozrievať” aj niekoľko rokov, pričom účinnosť čaju ostáva stále rovnaká aj 60 rokov. Tvrdí sa, že Pu-erh časom naberá na kvalite podobne, ako dobré víno, je to však iba za podmienky 90% vlhkosti, ktorá umožňuje rozvoj ušľachtilej plesne, čiže je to presne opačne ako u ostatných čajov, ktoré s časom degradujú.

Veľmi obľúbený spôsob úpravy tohto čaju je dodatočné lisovanie do rôznych tvarov ako napríklad tehlička, koláč alebo hniezdo. Podľa spôsobu spracovania delíme čaj na Shu (ripe/zrelý) a Scheng (raw/surový).

Shu (ripe/zrelý) - prechádza dodatočnou fermentáciou, ktorá dodáva čaju jeho špecifickú zemitú chuť a významné zdravotné účinky.
Scheng pu-erh (raw/surový) - neprechádza dodatočnou fermentáciou. Podľa čínskych odborníkov má ešte väčší prínos pre zdravie ako tmavý Pu Erh. Jemnosť dosahuje postupným dozrievaním. Teda platí tu pravidlo čím starší, tým lepší.


KDE SA PU-ERH PESTUJE

Čaj PU-ERH sa pestuje v Číne v provincii Yunnan s hlavným mestom Kunming. Provincia Yunnan je rozdelená na 16 okresov a ma cca 45 miliónov obyvateľov. Na juhu provincie sa nachádza okres Pu-erh (cca 2,5 milióna obyvateľov) s rovnomenným hlavným mestom.

Čaj Pu-erh je pomenovaný práve podľa tohoto starodávneho obchodného mesta, kde bol kedysi tento čaj predmetom spracovania o obchodu. V iných oblastiach sa Pu-erhu nedarí. Vyrába sa z mimoriadne veľkých listov, pestuje sa v zvláštnych podmienkach daných špecifickou pôdou a klímou oblasti Yunnan.

 

 

 

 

 

 

 

 

ZjE2Y