Úvod » Čierne čaje » ČIERNY ČAJ NEPÁL – Nepál Mist Valley STGFOP 1 (50g)
Čierny čaj čistý
Nepál Mist Valley STGFOP 1
Vychutnajte si jedinečnú chuť čaju z Nepálu s naším Nepál Mist Valley STGFOP 1. Tento čaj je známy pre svoju bohatú a plnú chuť s jemnými tónmi a ovocným charakterom. Pochádza z oblasti Mist Valley, ktorá sa nachádza v horách Nepálu, kde sú záhrady čajovníkov starostlivo pestované. Klimatické podmienky a nadmorská výška vytvárajú ideálne prostredie pre rast kvalitného čaju. Čajové lístky sú starostlivo zozbierané a spracované podľa tradičných metód, ktoré zaručujú zachovanie jemnej a plnej chuti.
Mist Valley je oblasť v Nepále, ktorá sa nachádza v okolí Ilamu, východne od hlavného mesta Kathmandu. Je to oblasť s bohatou vegetáciou a zaujímavou mikroklímou, ktorá vytvára ideálne podmienky pre pestovanie a zber kvalitného čaju. Plantáže Mist Valley sa nachádzajú vo výškach približne od 1200 do 2000 metrov nad morom. Rastliny čaju tu pestujú na úbočiach hôr, kde majú dostatok slnka a zároveň sú chránené pred silnými vetrami. Kombinácia vhodnej nadmorskej výšky, pôdy a klímy robí z Mist Valley ideálne miesto na pestovanie a zber čaju. Zber čaju v oblasti Mist Valley prebieha ručne, podobne ako v iných oblastiach, kde sa pestuje čaj. Každý lístok je starostlivo vybraný a triedený, aby sa zachovala kvalita a chuť čaju. Po zbere sa listy nechajú s uvoľnenou vlhkosťou oxidovať, čím sa vytvára charakteristická farba a chuť čaju. Čajovú záhradu Mist Valley založil v roku 1989 Asal Bahadur Limbu, bývalý major Gurkha, ktorý okrem iných činov slúžil počas druhej svetovej vojny v britskej armáde. Produkciou obzvlášť typických a kvalitných čajov si vášnivý pijan čaju splnil svoj celoživotný sen.
STGFOP je skratka pre "Special Tippy Golden Flowery Orange Pekoe" a označuje kvalitu a druh spracovania čaju. "Special" označuje, že ide o čaj s výberom najlepších lístkov, ktoré sú potom ručne spracované. "Tippy" označuje prítomnosť jemných zlatých pupienkov na koncoch lístkov, ktoré dodávajú čaju výnimočnú chuť a arómu. "Golden" znamená, že čaj obsahuje množstvo zlatých púčikov, ktoré dodávajú čaju bohatú chuť a farbu. "Flowery" označuje prítomnosť celých kvetov na koncoch lístkov. "Orange" znamená, že čaj obsahuje celé lístky bez stoniek. "Pekoe" znamená, že čaj obsahuje celé mladé lístky, ktoré sú kvalitnejšie a majú jemnejšiu chuť. Spracovanie STGFOP čaju zahŕňa niekoľko krokov, ako je ručný výber lístkov, odstránenie stoniek, oplachovanie, kvasenie, sušenie a triedenie. Výsledný čaj má vynikajúcu chuť a arómu, ktoré sú charakteristické pre čaje tejto kvality. Číslo 1 v názve označuje najvyššiu kvalitu čaju v danom triedení. Označuje to najjemnejšie lístky, ktoré sa nachádzajú na najvyšších koncoch čajovníka.
Vychutnajte si šálku tohto skvelého čaju s jeho bohatou a plnou chuťou a uvoľnite sa s každým dúškom. Náš Nepál Mist Valley STGFOP 1 je ideálna voľba pre tých, ktorí hľadajú niečo špeciálne a unikátne.
Hlavné účinky čierneho čaju
Čierny čaj obsahuje množstvo látok, ktoré ovplyvňujú jeho chuť, vôňu, farbu a pôsobenie na ľudský organizmus. Obsahuje kofeín, ktorý je v čaji zastúpený približne 4%.
Vitamín B1 prispieva hlavne pri duševnej práci k upokojeniu nervov. Triesloviny dodávajú čiernemu čaju jeho typickú chuť a blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.
Príprava čierneho čaju
Čierny čaj zalievame 95 – 100 stupňovou vodou. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku sypaného čaju. Následne lúhujeme 2-3 minúty a hneď po precedení podávame.
Čaj pripravený týmto spôsobom povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje srdce a krvný obeh. Ak necháme čaj lúhovať 5 minúť (dlhšie sa neodporúča, pretože čaj horkne a tmavne), uvoľňujú sa do čaju triesloviny, ktoré povzbudzujúci účinok kofeínu tlmia a zároveň upokojujú črevá, žalúdok a podporujú činnosť tráviacich orgánov. Blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme čaj lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia.
Krajina pôvodu – Nepál
Hlavné mesto: Káthmandu, Rozloha: 147 181 km2, Počet obyvateľov: 26 494 504 (2011)
V Nepále sa čaje pestujú kúsok od himalájskych osemtisícoviek, neďaleko Mount Everestu a Kančendžongy.