Úvod » Čierne čaje » ČIERNY ČAJ SRÍ LANKA – Ceylon Dimbula Uduwella (50g)
Čierny čaj čistý
Ceylon Dimbula Uduwella
Vychutnajte si kvalitný čaj z plantáže Uduwella v oblasti Dimbula na Srí Lanke. Ceylon Dimbula Uduwella vás nadchne svojím výrazným a sviežim chuťovým profilom. Výšky hôr oblasti Dimbula poskytujú ideálne podmienky pre pestovanie kvalitného čaju s plnou chuťou a vôňou. Zber sa uskutočňuje ručne a iba z najkvalitnejších listov a púčikov. Tento čaj prechádza starostlivým spracovaním, ktoré zaručuje zachovanie jeho chuťových a aromatických kvalít.
Dimbula je oblasť v západnej provincii Sri Lanky, známa svojimi kvalitnými čajovými plantážami. Nachádza sa v nadmorskej výške okolo 1 200 metrov nad morom, čo vytvára ideálne podmienky pre pestovanie a zber kvalitného čaju. Oblasť Dimbula sa stala populárnou pre svoj charakteristický chuťový profil, ktorý sa vyznačuje jemnou a kvetinovou chuťou, s náznakmi citrusových tónov a príjemnou kyslosťou. Vďaka tejto chuťovej charakteristike sa čaje z Dimbuly často používajú na miešanie kvalitných čajových zmesí.
Plantáž Uduwella sa nachádza v oblasti Dimbula na Srí Lanke. Je to malá, ale kvalitná plantáž, ktorá produkuje vynikajúci čaj. Plantáž bola založená v roku 1920 a dodnes je vlastnená jednou rodinou, ktorá sa snaží udržať kvalitu čaju na vysokom stupni. Na plantáži sa pestuje hlavne čajovník typu Camellia sinensis, ktorý sa v oblasti Dimbula vysádza najčastejšie. Zber a spracovanie čaju na tejto plantáži je založené na tradičných postupoch, ktoré sú dodnes veľmi populárne v oblasti Dimbula.
Vychutnajte si šálku čerstvo uvareného čaju Ceylon Dimbula Uduwella s do červena zafarbeným nálevom a okúste bohatú históriu tradičného čajového priemyslu na Srí Lanke.
Hlavné účinky čierneho čaju
Čierny čaj obsahuje množstvo látok, ktoré ovplyvňujú jeho chuť, vôňu, farbu a pôsobenie na ľudský organizmus. Obsahuje kofeín, ktorý je v čaji zastúpený približne 4%.
Vitamín B1 prispieva hlavne pri duševnej práci k upokojeniu nervov. Triesloviny dodávajú čiernemu čaju jeho typickú chuť a blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.
Príprava čierneho čaju
Čierny čaj zalievame 95 – 100 stupňovou vodou. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku sypaného čaju. Následne lúhujeme 2-3 minúty a hneď po precedení podávame.
Čaj pripravený týmto spôsobom povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje srdce a krvný obeh. Ak necháme čaj lúhovať 5 minúť (dlhšie sa neodporúča, pretože čaj horkne a tmavne), uvoľňujú sa do čaju triesloviny, ktoré povzbudzujúci účinok kofeínu tlmia a zároveň upokojujú črevá, žalúdok a podporujú činnosť tráviacich orgánov. Blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme čaj lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia.
Krajina pôvodu – Srí Lanka - do roku 1972 Cejlón (Ceylon)
Hlavné mesto: Kotte, Kolombo, Rozloha: 65 610 km2, Počet obyvateľov: 20 064 776
Čaj sa tu spopularizoval až v časoch britskej kolonizácie. Napriek neveľkým rozmerom sa Srí Lanka stala jedným z najväčších a najlepších exportérov čierneho čaju. Na svahoch centrálnej vrchoviny sa vo výške okolo 2 000 m nad morom pestuje ten najlepší cejlónsky čaj svetovej kvality.