Korenie čisté
Chren dedinský – koreň
Chren obsahuje draslík, vápnik, horčík a fosfor, horčicový olej (ktorý má antibakteriálne vlastnosti). Čerstvý surový chren obsahuje na 100g asi 80 mg vitamínu C! Pozitívne účinky chrenu sa využívajú najmä pri konzumácii mastných mäsitých jedál, dráždením sliznice žalúdka a čriev povzbudzuje totiž tráviaci proces. Obsahuje rastlinné antibiotiká (fytoncídy), ničiace baktérie aj niektoré vírusy, a preto je ideálnou prevenciu v čase zvýšeného výskytu infekčných ochorení horných ciest dýchacích. Nastrúhaný koreň sa používa na povzbudenie činnosti žalúdka a čriev. Vďaka jeho močopudným účinkom sa využíva k zmierňovaniu opuchov, pri reumatizme a dne.
V kuchyni používame čerstvý, jemne nastrúhaný koreň. Používa sa ako príloha k varenému mäsu, k teplým údeninám a bravčovému. Používa sa na prípravu chrenovej horčice.