Oolong čaj čistý
Milky Oolong
Tento pravý taiwanský mliečny oolong má veľmi špeciálne ručné spracovanie. Musí sa vyrábať z čajových lístkov zbieraných len v určitej dobe, s určenou teplotou, nadmorskou výškou a pôdnymi podmienkami, aby dostal tú pravú, mliečne hodvábnu textúru. Jeho chuť je veľmi hladká, sladká, maslová, a veľmi ľahká. Doporučujeme.
Hlavné účinky čaju oolong
Oolongy majú pozitívny vplyv na kardiovaskulárne choroby, pri dlhodobom užívaní spomaľujú procesy starnutia. Väčšina oolongov, najmä kvalitných, pochádza z unikátnych čajovníkových kultivarov, ktoré sa pestujú výhradne pre konkrétne sorty.
Niekedy sa označuje ako modrozelený čaj. Oolong sa vyrába podobne ako čierny čaj, fermentácia však prebieha len čiastočne. Podľa spracovania býva tvar listov v zásade dvojaký: buď sú lístky voľne zohýbané (dračie formy), alebo pevne zvinuté do malých guličiek s koncom stonky. Prvý spôsob zvinovania je tradičnejší.
Príprava čaju oolong
Oolong zalievame 80 - 90 stupňovou vodou, ktorá prešla varom. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku Oolongu. Následne lúhujeme 1,5 – 2 minúty a po precedení podávame.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme čaj lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia.
Krajina pôvodu – Taiwan
Hlavné mesto: Taipei, Rozloha: 36 006 km2, Počet obyvateľov: 22 911 292
Taiwanská produkcia sa takmer bezvýhradne zaoberá výrobou polozelených čajov - oolongov. Tieto oolongy sú pritom jedny z najreprezentatívnejších čajov tohto druhu vôbec.