Úvod » Zelené čaje » ZELENÝ ČAJ INDIA – Darjeeling Indian Highlands Dhajea (50g)
Zelený čaj čistý
Darjeeling Indian Highlands Dhajea
Predstavujeme vám Zelený čaj Darjeeling Indian Highlands Dhajea, ktorý v sebe nesie dlhoročnú tradíciu, celé dejiny a kúzlo čajovej záhrady Dhajea.
Darjeeling je oblasť v severovýchodnej Indii, ktorá je známa ako jedna z najprestížnejších čajových oblastí na svete. Oblasť Darjeeling produkuje okolo 1% celkového objemu indického čaju, avšak jej čaje sú veľmi vyhľadávané pre svoju jemnosť a charakteristickú chuť. Záhrada Dhajea, nachádzajúca sa v srdci Darjeelingu, má pôsobivú históriu datujúcu sa až do roku 1870. Miesto samotnej záhrady, ležiace v údolí Rongbong nad riekou Belason, je osadené medzi zvlnenými pahorkami a obklopené zelenými pláňami. Čajové kríky tu kvitnú vo výškach 790 až 1070 metrov nad morom na rozlohe 317 hektárov.
Najzaujímavejšie je však, že na ploche 180 hektárov sa pestuje 100% organický čaj. Táto záhrada neponúka len čaj, ale aj príbeh spojený s jej pôvodom. "Dhajea" v domorodom jazyku znamená miesto vlajky, a pretože tu budhisti vypúšťajú do neba 108 vlajok počas špeciálnych modlitieb, má táto záhrada osobitú mystiku.
Zelený čaj Darjeeling Indian Highlands Dhajea ponúka pohľad do minulosti a zároveň ukazuje, ako tradícia a prirodzená krása môžu tvoriť harmóniu. Každá šálka tohto čaju prináša nezabudnuteľný zážitok a kúsok dejín. Vydajte sa na cestu do čajovej záhrady Dhajea a ochutnajte jej poklady priamo vo svojej šálke.
Hlavné účinky zeleného čaju
Nápoj bohov, čaj mladosti a večného života. Takéto a ďalšie prívlastky si vyslúžil zelený čaj kvôli jeho širokému spektru látok. Z tých najdôležitejších, obsahuje veľa antioxidantov, má povzbudzujúce účinky, spomaľuje proces starnutia a znižuje krvný tlak.
Všeobecne sa uznáva priaznivý vplyv pitia zeleného čaju najmä pri týchto ochoreniach: diabetes, infekčné ochorenia, zubný kaz, prevencia rakoviny, zvýšený cholesterol a cukrovka.
Príprava zeleného čaju
Zelený čaj zalievame 70-80 stupňovou vodou, ktorá prešla varom. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku sypaného čaju. Následne lúhujeme 2-3 minúty a po precedení podávame.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme čaj lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia.
Krajina pôvodu – Indická republika
Hlavné mesto: New Delhi, Rozloha: 3 287 590 km2, Počet obyvateľov: cca 1,2 miliardy
India je jedným z najväčších svetových producentov čaju. Pestuje sa tu približne 27% čaju z celkovej svetovej produkcie.