ZELENÉ ZLATO Z VÝCHODU
Zelený čaj – nápoj bohov, čaj mladosti, čaj večného života. Takéto a ďalšie prívlastky si zaslúži čaj kvôli jeho širokému spektru látok obsiahnutom v zelenom čaji.
Všeobecne sa uznáva priaznivý vplyv pitia zeleného čaju najmä pri týchto ochoreniach:
Vysoký krvný tlak, diabetes, infekčné ochorenia, zubný kaz, prevencia rakoviny, zvýšený cholesterol. Odvar zo zeleného čaju pomáha liečiť cukrovku. Má priaznivé účinky proti trombóze, mŕtvici, infarktu.
Fluorid spevňuje kosti, zabraňuje osteoporóze a chráni zubnú sklovinu. Skludňuje cievny systém, mierni kŕče, rozširuje cievy, podporuje krvný obeh a srdečnú činnosť. Zelený čaj ma povzbudzujúce účinky na ľudský organizmus.
POSTUP PRI VÝROBE ZELENÉHO ČAJU
ZBER - V Číne sa čajové lístky zbierajú ručne od februára a to najčastejšie T+2 – vrchný pupeň a dva listy. V Japonsku je zber strojový.
ZAVÄDNUTIE - Nazbierané čajové lístky sa nechávajú zavädnúť v bambusových košoch alebo plátoch. Pri niektorých druhoch sa tento krok vynecháva.
ZOHRIATIE - Prudkým zohriatím čajových lístkov sa zničia fermentačné (oxidačné) enzýmy, ktoré spôsobujú fermentáciu (oxidáciu). Robí sa to na veľkých panviciach, v peciach alebo sparením (Japonsko). Roluje sa buď ručne (vybrané čínske čaje) alebo v roleroch.
SUŠENIE - Sušenie sa robí vo veľkých panviciach, vo vyhrievaných rotujúcich bubnoch, na slnku alebo v peciach.
TRIEDENIE - V Číne sa triedi často ručne, ale aj strojovo.
Z ČOHO SA SKLADÁ ZELENÝ ČAJ
Tajomstvom úspechu zeleného čaju je jeho zloženie. Čaj obsahuje takmer 130 chemických látok, z ktorých najznámejšie sú:
Alkaloidy – kofeín, theofilyn, theobromin. Tieto látky pôsobia na organizmus povzbuzújuco a stimulačne.
Flavonoidy – najvýznamnejšia skupina sú katechíny. Najdôležitejší z nich je epigalokatechingalat (EGCG) – má preventívny účinok proti rakovine, chráni pred srdcovými a cievnymi chorobami. Má schopnosť zabraňovať šíreniu rôznych vírusov v ľudskom tele.
Minerály a stopové prvky:
Draslík – je účinný pri detoxikácii, vplýva na správne fungovanie mozgu a nervov
Fluór – chráni pred zubným kazom
Horčík – spevňuje kosti a posilňuje zuby
Mangán – posilňuje metabolizmus, kosti. Spaľuje tuky, aktivuje dôležité enzýmy
Vápnik – posilňuje kosti
Zinok – podieľa sa na tvorbe bielych a červených krviniek a pri delení buniek
Železo – pomáha vstrebávaniu kyslíka do krvi
Saponiny – chránia pred plesňami a ukladaním tuku, znižujú hladinu cholesterolu
Silice – pôsobia povzbudzujúco a uvoľňujúco. Vplývajú na vôňu čaju.
Triesloviny – v zelenom čaji je asi 120 doposiaľ zistených trieslovín. Znižujú rýchlosť vstrebávania kofeínu, ktorý je v zelenom čaji. Výrazne spomaľujú proces starnutia buniek.
Vitamíny:
B1 – chráni nervy, podieľa sa na zásobovaní mozgu energiou
B2 – pomáha odbúravať tuk a cukor
B3 – podieľa sa na látkovej výmene cukrov, tukov, bielkovín
B7 – pomáha rastu buniek, vlasov, kože
C – posilňuje imunitný systém a chráni pred voľnými radikálmi
E – spomaľuje starnutie
K – je dôležitý pri látkovej výmene kostí, väziva a správnom fungovaní pečene a ľadvín a taktiež pri zrážanlivosti krvi.
Vitamín P v spojení s vitamínom C prispieva k hromadeniu kyseliny askorbovej a tým posilňuje odolnosť organizmu voči infekčným chorobám.
POZITÍVNE ÚČINKY ZELENÉHO ČAJU
Catechin (Tannin)
Catechin inak tiež zvaný Tannin je bioflavonoid, ktorý má ako antibakteriálne, tak antioxidačné účinky. Pomáha predísť rakovine tým, že zamedzuje rast rakovinotvorných buniek. Tiež znižuje hladinu cholesterolu v tele, čistí upchaté cievy a tepny, a to umožňuje hladký prietok krvi. Niektoré štúdie preukázala, že Catechin môže pomáhať predchádzať mŕtviciam, srdcovým infarktom, krvným zrazeninám, a dokonca srdcovým ochorením. Tiež chráni celé telo pred poškodením oxidantmi, a to vďaka voľným radikálom a ďalším toxínom v našom životnom prostredí. Čajové lístky produkujú Catechin, aby sa chránili pred ultrafialovým žiarením. Hoci všetky japonské čaje obsahujú Catechin, tie ktoré sú pestované na priamom slnečnom svetle, ako napríklad Sencha obsahujú Catechinu najviac. Táto látka sa najlepšie uvoľňuje vo vode pri teplote okolo 75-80C.
Odstraňovanie voľných radikálov
Voľné radikály sú silným oxidačným činiteľom v tele. Sú známe tým, že spôsobujú veľa chorôb medzi nimi aj starnutie a tvorbu vrások. Vznikajú pri vystavovaní ultrafialovému žiareniu, a tiež pri starnutí, fajčeniu a prílišnom pití alkoholu. Ak by ste chceli odstrániť voľné radikály, ktoré sa vo vašom tele vytvára, jedzte potraviny, ktoré majú silný antioxidačný účinok. Medzi dobre známe antioxidanty patrí Catechin a Vitamín C. Zelené čaje obsahujú ako Catechin, tak Vitamín C. Je prospešné ich piť, pretože pomáhajú odstraňovať voľné radikály z tela.
Redukcia cholesterolu
Je známe, že prílišné množstvo cholesterolu spôsobuje artrózu, srdcové záchvaty a mŕtvicu. Ale nie všetky druhy cholesterolu škodia zdraviu. HDL cholesterol má pozitívne účinky na zdravie človeka, zatiaľ čo LDL cholesterol zdraviu škodí. Príliš veľa LDL cholesterolu môže spôsobiť v tele okysličovanie buniek, čo vedie k artróze. Catechin, ktorý je obsiahnutý v čajoch, zabraňuje vytváraniu škodlivého LDL cholesterolu, a preto je vhodnou prevenciou proti artróze. Ale Catechin nemá len túto funkciu, pomáha tiež zvyšovať obsah zdraviu prospešného HDL cholesterolu v tele.
Redukcia tukov
Mnohé štúdie dokázali, že pitie čajov obsahujúcich Catechin podporuje spaľovanie energie ako u ľudí, tak u zvierat. Tiež redukuje tuky v tele a zažívacom systéme. Je dokázané, že Catechin pohlcuje škodlivé látky v pečeni a podporuje metabolizmus.
Antibakteriálne a sterilizačné účinky
Catechin má silné antibakteriálne a sterilizačné účinky na mikróby a baktérie. Je účinný proti vírusovým ochoreniam, a tiež sa dá použiť ako prevencia proti infekciám.
Antivírusové účinky
Štúdie dokázali, že Catechin tiež chráni pred vírusovými ochoreniami. Popíjanie Japonských čajov je vhodnou prevenciou proti chrípke a bežným nachladnutím ako angína, kašeľ, či upchatie nosových dutín. Pomáha zmierňovať príznaky týchto chorôb. Zmierňuje alergie. Ďalšou vlastnosťou Catechinu je zmiernenie príznakov alergií vrátane svrbenia a kýchania.
Ústna starostlivosť
Šálka japonského čaju po jedle predchádza množeniu baktérií, ktoré spôsobujú choroby ako ozubice alebo zápach z úst. Catechin efektívne chráni ústnu dutinu. Znižuje množstvo kyselín v ústach, ktoré ničia zubnú sklovinu. Tiež udržuje vaše zuby silné a zdravé.
Theanín (Teanin)
Čaj je jediná rastlina, ktorá produkuje amino acid theanín známy tiež ako Teanin alebo L-theanín. Theanin stimuluje alfa mozgové vlny, ktoré sú spojené s relaxáciou, ale zároveň udržujú človeka v bdelom stave. Pomáha uvoľňovať myseľ a zrýchľuje reakcie človeka. Kým Catechin chutí trpko, tak theanín je sladký. Tieto dva prvky vytvárajú perfektne vyváženú chuť čaju. Opätovné pokusy dokázali, že theanin má pozitívne účinky na myseľ a zlepšuje pamäť. Pokusy ďalej ukázali, že alfa vlny narastajú 40 minút po konzumácii theanín. Ľudia môžu brať ako výhodu to, že hoci sa rozhodnú relaxovať, ich mozog funguje rovnako výkonne, ako keby pracovali. Skúste teda šálku zeleného čaju 40 minút pred prácou či učením. Nebudete môcť uveriť ako šálka zeleného čaju, ktorý obsahuje toľko kofeínu, môže byť tak upokojujúca! A to všetko vďaka theanínu. Theanin zmierňuje efekt kofeínu, ktorý spôsobuje podráždenosť či nervozitu, a upokojuje myseľ. Hoci je v zelenom čaji veľké množstvo kofeínu, tak nespôsobuje nervozitu, a to vďaka theanínu. Theanin sa uvoľňuje ako pri vysokých tak nízkych teplotách.
Vitamín C
Vitamín C, Catechin a vitamín E pracujú spoločne na posilnenie imunitného systému. Tieto tri živiny tiež dopomáhajú ku kráse vašej pokožky, pretože redukujú chyby pokožky, vrásky a poškodenia slnkom. Vitamín C, ktorý sa vyskytuje v zelenom čaji najčastejšie, je rozpustný vo vode a teplo, ktoré sa uvoľňuje pri príprave čaju, neznižuje jeho účinnosť.
Kofeín
Nemenné množstvo kofeínu v zelenom čaji zvyšuje schopnosť koncentrácie, bdelosť a energiu. Tiež dopomáha chudnutiu, a to vďaka stimulácii organizmu a jeho miernym diuretickým účinkom. Zelené čaje s vyšším obsahom kofeínu sú Matcha, Gyokuro a Sencha. Zato Houjicha a Genmaicha majú najmenšie množstvo kofeínu.
Bioflavonoidy
Bioflavonoidy obsiahnuté v zelenom čaji majú pozitívny účinok na zuby a ďasná. Ak chcete zamedziť tvorbe baktérií v ústnej dutine prípadne nepríjemnému zápachu z úst, stačí si vykloktať zeleným čajom po vyčistení zubov.
Minerály
Okrem iného je čaj bohatý na minerály, obsahuje napríklad mangán, draslík a vápnik, čo pomáha alkalizovať krv, regulovať srdcový tep, a tiež budovať silné kosti a zuby.
Tipy na použitie čajových lístkov
Po príprave čaju môžeme použiť čajové lístky na iné účely, napríklad na využitie v našom každodennom živote.
Dezodorant - lístky zeleného čaju majú prekvapujúci dezodoračný účinok. Napríklad môžete použité čajové lístky zapáliť ako vonnú tyčinku. Dym eliminuje zápachy a nechá vašu izbu príjemne prevoňanú. Usušenými čajovými lístkami odstránite zápach z vašich topánok tým, že ich do nich vložíte. Zápachy na kuchynskom náčiní ako napríklad krájacia doska či hrnce je možné redukovať ich trením vlhkými čajovými lístkami.
Ochrana proti hrdzi - tým, že budete utierať oceľové hrnce či nože použitými čajovými lístkami, môžete predísť korózii. Tannin, zložka zeleného čaju, vytvára antikorózny poťah na povrchu hrncov.
Dezinfekčné účinky - čajové lístky majú dezinfekčné účinky. Kloktanie zeleným čajom predchádza tvorbe baktérií v ústnej dutine a môže byť tiež použitý ako lokálna dezinfekcia či peeling, aby vaša pokožka bola zdravá a krásna. V Japonsku sa tradične používali pri umívaní detí látky nasiaknuté Houjichou, aby detská pokožka zostala hebká a čistá.
PRODUKCIA ZELENÝCH ČAJOV V NAŠEJ PONUKE
V našej ponuke nájdete zelené čaje z týchto krajín:
India, Čína, Japonsko, Nepál, Srí Lanka, Vietnam, Kórea, Taiwan