S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.


Príprava bylinných liečiv

Existujú rôzne metódy prípravy bylinných liečiv. Najdôležitejšie v krátkosti uvádzame.

Zápar (infusum)
Zápar alebo čaj je najjednoduchšia metóda prípravy listov a kvetov. Časti rastlín sa zalievajú vriacou vodou
(približne 2 polievkové lyžice sušiny na 500 ml vody). Výluh sa nechá 5-10 minút prikrytý stáť, následne sa scedí. Potom sa môže piť alebo prikladať na zranené alebo boľavé miesta.

Odvar
Na extrakciu účinných látok z kôry alebo časti koreňov treba vynaložiť väčšie úsilie. Zvyčajne sa tieto rastlinné časti dávajú na istý čas do horúcej vody a nechajú sa variť na miernom ohni; po odstavení sa nechajú pár minút stáť a potom sa scedia.

Studený výluh (macerát)
Keďže teplo môže účinné látky liečivých rastlín zničiť, musí sa v niektorých prípadoch pripraviť studený výluh. Dve polievkové lyžice bylín sa prelejú pol litrom studenej vody a výluh sa nechá stáť cez noc. Po scedení sa použije podobne ako odvar.

Tinktúra
Pri príprave tinktúr sa uvoľňujú určité látky z rastlinného materiálu alkoholom. Tinktúry majú často silnejší a niekedy výrazne odlišný účinok ako zápary a odvary, obsahujúce len účinné látky, ktoré sú rozpustné vo vode.

Bylinkový kúpeľ
Na bylinkový kúpeľ vlejeme 500 ml scedeného záparu do tečúcej vody. Na očný kúpeľ nám, prirodzene stačí pomerne malé množstvo. Očný kúpeľ, ktorý sa zväčša môže opakovať až trikrát denne, by sa nemal robiť dlhšie ako 2 – 3 týždne.

Inhalácia
Inhalácia je obľúbenou metódou pri liečbe dýchacích ciest. Inhalačná tekutina sa pripravuje nasledovne: Do misy dáme 25g vhodnej rastliny, napríklad rumančeka kamilkového (Matricaria recutita), a prelejeme 1 litrom vriacej vody. Zápr necháme 15 minút lúhovať. Potom si uterákom
prikryjeme hlavunad misou a asi 10 minút vdychujeme výpary. Po inhalácii sa istý čas treba zdržiavať v teplej miestnosti, aby si dýchacie cesty pomaly opäť zvykli na chladnejší vzduch a uvoľnený hlien mohol odtiecť.

Ústna voda
Tekutiny na kloktanie a vyplachovanie úst alebo hrdla väčšinou obsahujú adstringentné látky, ktoré
spôsobujú stiahnutie sliznice úst a hrdla, vďaka čomu sa sliznica lepšie hojí. Použiť sa dajú zápary a odvary. Po ich scedení a vychladnutí použijeme 100 – 150 ml na kloktanie.

Bylinková šťava, bylinkové víno a bylinkový likér
Čerstvú šťavu používame hlavne vtedy, ak telu chceme dodať látky, ktoré sú citlivé na teplo, napríklad niektoré vitamíny. Šťavy z tých častí rastlín, ktoré neobsahujú veľa vody, musíme väčšinou zriediť.

Pri výrobe bylinkového vína prelejeme za hrsť čerstvých bylín fľašou suchého vína a necháme približne týždeň lúhovať. Po filtrácii môžeme víno použiť.

Na výrobu bylinkového likéru použijeme namiesto vína vysoko percentný alkohol; v ňom sa musia rastliny niekoľko týždňov lúhovať, potom ich odfiltrujeme. Presný čas aj množstvo bylín závisia od želanej chuti.

 

 


 

 

YTI2Y