Úvod » Biele čaje » BIELY PU-ERH ČAJ White Pu-Erh King (30g)
Biely čaj čistý
White Pu-Erh King
Raritný Pu-Erh s charakterom bieleho čaju, veľmi príjemná aromatická chuť s lahodnou maslovosťou, pre všetkých zberateľov netradičných čajov. Sladko maslová chuť pripomínajúca hrušky.
Striebristé až zlatisté výhonky čajovníka (tzv. tipsy) pokryté jemnými chĺpkami. Svetlý nálev. Vôňa s ľahkými kvetinovými tónmi. Čaj Pu-Erh nemusí mať vždy iba zemitú chuť a tmavé sfermentované lístky. Všetko totiž záleží od výrobného postupu. Táto biela verzia je výsledkom veľmi šetrného spracovania a dala by sa charakterizovať rôzne: ako moderný typ Pu-Erhu, skutočná rarita či svojím spôsobom stále ešte netradičná novinka. Vyrába sa iba z veľkých jarných výhonkov čajovníka, ktoré sú trhané zásadne ručne. Práve vďaka tomu sa radí medzi čaje veľmi vysokej kvality. A hoci ide skutočne o Pu-Erh v pravom slova zmysle, svojou chuťou a má určite bližšie k bielemu čaju.
Hlavné účinky bieleho čaju
Biely čaj je pomerne vzácny najmä pre jeho regeneračné účinky. Chlpaté výhonky obsahujú polyfenoly, ktoré sú vynikajúcimi antioxidantami. Poskytujú účinnú ochranu proti voľným radikálom vznikajúcim v organizme a tým spomaľujú starnutie buniek.
Biely čaj sa vyrába z prvých čajových horných vetvičiek, ešte z nerozvinutých lístkov. Pochádza z prvého jarného zberu ešte pred obdobím dažďov. Jeho púčiky sa môžu trhať len pár týždňov na počiatku čajovej sezóny.
Príprava bieleho čaju
Biely čaj zalievame 70-80 stupňovou vodou, ktorá prešla varom. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku sypaného čaju. Následne lúhujeme 2-3 minúty a po precedení podávame.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme čaj lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia.
Krajina pôvodu – Čína
Hlavné mesto: Peking, Rozloha: 9 596 961 km2, Počet obyvateľov: cca 1,36 miliardy
V Číne sa kultivuje zelený čaj už viac ako 5.000 rokov a do 19. storočia bola jediným exportérom čaju na celom svete. Dnes je Čína s ročnou výrobou okolo 1 milión ton čaju najväčším producentom čaju na svete.