Úvod » Bylinné čaje » BYLINNÝ ČAJ Jiaogulan čistý 100% (1kg)
Bylinný čaj
JIAOGULAN - 100% päťlistý žen-šeň
Jiaogulan – ženšen pětilistý (cz), Gynostemma Pentaphyllum (lat.)
Jiaogulan užívali ľudia z horských oblastí južných provincií Číny po celé generácie. Vždy ráno pred prácou, ale tiež každý večer. Obsahuje až 82 rôznych saponínov.
Jiaogulan - veľmi zdravá bylina
Päťlistý žen-šeň Jiaogulan (latinsky Gynnostema pentaphyllum, tiež aj Amachazuru, Xiancao alebo päťlistý žen-šeň) je vo východnej medicíne známy niekoľko storočí. Ako divoká bylina rastie v niektorých horských oblastiach Thajska, Číny, Korei, Japonska, Indie kde bol využívaný od pradávna.
Okrem saponínov obsahuje Jiaogulan veľké množstvo ďalších synergicky pôsobiacich bioaktívnych látok ako sú flavonoidy, polysacharidy, aminokyseiny, vitamíny, minerály a stopové prvky.
Publikované vedecké práce sa zaoberajú zložením a potenciálnymi účinkami Jiaogulanu, pričom sa spomínajú látky ako saponíny, flavonoidy a ďalšie bioaktívne komponenty. Tieto štúdie skúmajú rôzne oblasti, ako sú adaptogénne a antioxidačné vlastnosti, avšak je dôležité poznamenať, že konkrétne účinky na zdravie sa môžu líšiť a mali by sa posudzovať individuálne. Odporúčame sa oboznámiť s odbornou literatúrou, ak máte záujem o ďalšie informácie
Príprava čaju Jiaogulan
Príprava a pitie Jiaogulanu poskytuje obdobné zážitky ako konzumácia najkvalitnejších zelených čajov. Jeho zvláštna príjemná vôňa a chuť, iskrivý žltý nálev, nevšedná dlhá (sladká) dochuť ("aftertaste") a ľahká príprava ho predurčujú k zaradeniu do dnes už hojne v čajovniach ponúkané rady čajov - nečajov. Nálev pripravíme tak, že lúhujeme 1g suchého listu (cca jedna čajová lyžička) v 250 ml horúcej vody po dobu 3 - 5 minút, podľa chuti.
Už trojminútový nálev je nebývalo silný a aromatický. Typická sladká dochuť svojou nevtieravou plnosťou očarí každého a podobne ako u vína nabáda k ďalšiemu dúšku. V severnom Thajsku sa dá stretnúť s rôznou prípravou Jiaogulanu (varí sa, necháva nabiť na slnku, schladzuje v ladničke alebo podáva s ľadom).
Milovníci čaju si môžu dopriať prípravu Jiaogulanu tradičnou metódou "Kung Fu Cha" v malej konvičke, keď sa na 250 ml objem konvičky vkladajú 2 čajové lyžičky suchého listu. Podľa zvyklostí metódy sa prvý nálev po 1 - 15 sekundách zlieva. Druhý nálev (ktorý je zároveň posledným) sa zlieva podľa chuti, po 3 až 15 minútach. Príprava je možná i v Čcha wane podobne ako u špičkových zelených čajov.
Krajina pôvodu – Čína
Hlavné mesto: Peking, Rozloha: 9 596 961 km2, Počet obyvateľov: cca 1,36 miliardy
V Číne sa kultivuje zelený čaj už viac ako 5.000 rokov a do 19. storočia bola jediným exportérom čaju na celom svete. Dnes je Čína s ročnou výrobou okolo 1 milión ton čaju najväčším producentom čaju na svete.
Upozornenie o produkte
Tento produkt je uvedený na trh ako doplnok stravy. Nejedná sa o liek a nie je určený ako náhrada pestrej stravy. Vhodnosť použitia nemusí súhlasiť s účinkami v popise produktu. Neprekračujte odporúčané dávkovanie. Rady a informácie na týchto stránkach sú len základné a nenahrádzajú individuálne rady odborníkov. Pokiaľ chce spotrebiteľ presné informácie podložené odbornými a vedeckými štúdiami je dôležité oboznámiť sa s nimi prostredníctvom všetkých dostupných odborných zdrojov. Možné pozitívne ale aj nežiadúce účinky produktu treba pred použitím vždy vopred konzultovať so svojím lekárom!
Všetky informácie o výživových a zdravotných tvrdeniach uvedené na našich stránkach sú len súborom informácií voľne prístupných z domácich a zahraničných informačných zdrojov a za žiadnych okolností nie sú dôkazom o skutočnom pôsobení potraviny prípadne jej nutričných a liečivých účinkoch. Dovoľujeme si vás upozorniť, že všetky informácie na tejto stránke majú informačný charakter a v žiadnom prípade neslúžia ako náhrada liečby predpísanej lekárom.
Podľa NARIADENIA EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 1924/2006 z 20. decembra 2006 o výživových a zdravotných tvrdeniach o potravinách, nemôžu byť žiadnym potravinám priraďované iné výživové a zdravotné tvrdenia okrem povolených. Preto účinky produktu uvedené na tejto stránke sú tie, ktoré boli všeobecne známe v starých dobách a nie sú garantované.