Úvod » Čierne čaje » ČIERNY ČAJ ČÍNA – China Black Keemun Type (50g)
Čierny čaj čistý
China Black Keemun Type
Vychutnajte si kúzlo Číny v šálke s naším čínským čiernym čajom Black Keemun Type. Tento neobyčajný čaj vás zaručene zaujme svojou bohatou históriou, dokonalou chuťou a jemnou arómou.
Keemun čaje sú typické čínske čaje, ktoré pochádzajú z provincie Anhui. Sú známe pre svoj jemný a hladký chuťový profil s ľahkými ovocnými tónmi a mierne sladkou dochuťou. Keemun čaje sa vyrábajú z malých listov z čajovníka Camellia sinensis. Nasleduje fermentácia a oxidácia, ktoré sú kľúčové pre vytvorenie charakteristického chuťového profilu Keemun čajov.
Čierny čaj China Black Keemun Type je jedným z najkvalitnejších Keemun čajov. Jeho listy sú jemné a rovnomerne zvinuté, s tmavým odtieňom. Tento čaj sa vyznačuje silným a bohatým telom, s ovocnými tónmi a mierne korenenou dochuťou. Jeho tmavá farba a výrazná chuť robia z Čierneho čaju China Black Keemun Type ideálny výber pre tých, ktorí hľadajú silný a plný čajový zážitok.
Hlavné účinky čierneho čaju
Čierny čaj obsahuje množstvo látok, ktoré ovplyvňujú jeho chuť, vôňu, farbu a pôsobenie na ľudský organizmus. Obsahuje kofeín, ktorý je v čaji zastúpený približne 4%.
Vitamín B1 prispieva hlavne pri duševnej práci k upokojeniu nervov. Triesloviny dodávajú čiernemu čaju jeho typickú chuť a blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.
Príprava čierneho čaju
Čierny čaj zalievame 95 – 100 stupňovou vodou. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku sypaného čaju. Následne lúhujeme 2-3 minúty a hneď po precedení podávame.
Čaj pripravený týmto spôsobom povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje srdce a krvný obeh. Ak necháme čaj lúhovať 5 minúť (dlhšie sa neodporúča, pretože čaj horkne a tmavne), uvoľňujú sa do čaju triesloviny, ktoré povzbudzujúci účinok kofeínu tlmia a zároveň upokojujú črevá, žalúdok a podporujú činnosť tráviacich orgánov. Blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme čaj lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia.
Krajina pôvodu – Čína
Hlavné mesto: Peking, Rozloha: 9 596 961 km2, Počet obyvateľov: cca 1,36 miliardy
V Číne sa kultivuje zelený čaj už viac ako 5.000 rokov a do 19. storočia bola jediným exportérom čaju na celom svete. Dnes je Čína s ročnou výrobou okolo 1 milión ton čaju najväčším producentom čaju na svete.