Úvod » Čierne čaje » ČIERNY ČAJ ČÍNA – China OP (1kg)
Čierny čaj čistý
China OP
Vychutnajte si intenzívny a plný čajový zážitok s naším čiernym čajom China OP. Tento kvalitný čaj pochádza z čajovej provincie Fujian a je známy svojou jemnosťou a lahodnou arómou. Čaj je spracovaný metódou Orange pekoe (OP), ktorá zaručuje, že každý lístok je starostlivo spracovaný a lisovaný, aby bol zachovaný jeho plný chuťový potenciál.
Provincia Fujian je jednou z najvýznamnejších provincií v Číne, pokiaľ ide o pestovanie a spracovanie čaju. Nachádza sa na východnom pobreží Číny a jej zemepisná poloha umožňuje rast a pestovanie rôznych druhov čaju. Provincia Fujian je známa svojimi čiernymi, zelenými a oolong čajmi, ktoré sú vysoko kvalitné a majú charakteristický chuťový profil.
Označenie OP znamená – Orange pekoe - čaj získaný z dlhých zašpicatených lístkov, ktoré sú väčšie ako pri FOP. Pri OP spracovaní sa používajú celé listy čaju, ktoré sú po zberaní sypké a vysušené. Potom sú listy čaju oxidované a sušené, aby sa dosiahol požadovaný chuťový profil. Výsledný čaj má plnú chuť a bohatú arómu. Jeho farba je tmavá a čaj obsahuje vysoký obsah kofeínu, čo z neho robí obľúbený nápoj pre tých, ktorí potrebujú ranné prebudenie alebo energiu počas dňa. Čierny čaj z OP spracovania sa často pije s mliekom a cukrom, ale mnohí čajoví nadšenci si ho užívajú aj samotný, aby ochutnali jeho jedinečnú chuť.
Využite túto príležitosť a vyskúšajte si jeden z najkvalitnejších čajov z Číny. Objavte s nami svet čajových chutí a užite si lahodné okamihy s naším čiernym čajom China OP. Vychutnajte si ho s mliekom a cukrom, alebo si doprajte čistú chuť bez prísad. Tento čaj je ideálny pre tých, ktorí si radi doprajú čajový rituál a hľadajú dokonalú rovnováhu medzi chuťou a arómou.
Hlavné účinky čierneho čaju
Čierny čaj obsahuje množstvo látok, ktoré ovplyvňujú jeho chuť, vôňu, farbu a pôsobenie na ľudský organizmus. Obsahuje kofeín, ktorý je v čaji zastúpený približne 4%.
Vitamín B1 prispieva hlavne pri duševnej práci k upokojeniu nervov. Triesloviny dodávajú čiernemu čaju jeho typickú chuť a blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.
Príprava čierneho čaju
Čierny čaj zalievame 95 – 100 stupňovou vodou. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku sypaného čaju. Následne lúhujeme 2-3 minúty a hneď po precedení podávame.
Čaj pripravený týmto spôsobom povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje srdce a krvný obeh. Ak necháme čaj lúhovať 5 minúť (dlhšie sa neodporúča, pretože čaj horkne a tmavne), uvoľňujú sa do čaju triesloviny, ktoré povzbudzujúci účinok kofeínu tlmia a zároveň upokojujú črevá, žalúdok a podporujú činnosť tráviacich orgánov. Blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme čaj lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia.
Krajina pôvodu – Čína
Hlavné mesto: Peking, Rozloha: 9 596 961 km2, Počet obyvateľov: cca 1,36 miliardy
V Číne sa kultivuje zelený čaj už viac ako 5.000 rokov a do 19. storočia bola jediným exportérom čaju na celom svete. Dnes je Čína s ročnou výrobou okolo 1 milión ton čaju najväčším producentom čaju na svete.