Úvod » Čierne čaje » ČIERNY ČAJ INDIA – Assam Halem TGFOP 1 (50g)
Čierny čaj čistý
Assam Halem TGFOP 1
Assam Halem TGFOP je vynikajúci čierny čaj z oblasti Assam v Indii. Tento čaj sa pestuje na vybraných plantážach v oblasti, kde prevládajú tropické podnebie a vlhké podmienky. Skladá sa z ručne zberaných listov s jemnými zlatistými vrcholkami, ktoré sa spracovávajú pomocou tradičných metód. Tento spracovateľský proces zaisťuje, že každá šálka Assam Halem TGFOP čaju bude mať hlbokú, plnú chuť, ktorá je charakteristická pre čaje z Assamu.
Oblast Halem sa nachádza v západnej časti indického štátu Assam a je jednou z najznámejších oblastí pestovania čaju na svete. Táto oblasť sa vyznačuje svojou zemitoú pôdou a subtropickým podnebím, ktoré výborne vyhovuje rastlinám čaju. Zber čaju v oblasti Halem prebieha zvyčajne dvakrát do roka - prvý zber sa uskutočňuje v marci a apríli a druhý v júni a júli. Pri zbere sa používajú rôzne metódy, od ručného zberu až po strojový zber.
TGFOP znamená Tippy Golden Flowery Orange Pekoe a označuje najvyšší stupeň čaju, ktorý obsahuje mladé, jemné listy a rastlinné výhonky, ktoré poskytujú čaju jemnú chuť a bohatú arómu. TGFOP čaj sa spracováva po zbere pomocou metódy s názvom ortodoxná fermentácia. Tento proces zahŕňa sústredenie čaju na slnku, aby sa odstránila nadbytočná vlhkosť, následne sa čajové lístky triedia podľa kvality a veľkosti, a nakoniec sa fermentujú a sušia, čím sa vytvára konečná chuť a vôňa.
Kvalita čaju z oblasti Halem je vynikajúca, to sa prejavuje aj na jeho chuťových vlastnostiach, ktoré sú plné až sladké s jemným nádychom kvetov. Každá šálka tohoto čaju poskytuje vynikajúci pôžitok a je ideálna na počasie chladných rán alebo ako základ pre tvorbu osviežujúcich nápojov.
Hlavné účinky čierneho čaju
Čierny čaj obsahuje množstvo látok, ktoré ovplyvňujú jeho chuť, vôňu, farbu a pôsobenie na ľudský organizmus. Obsahuje kofeín, ktorý je v čaji zastúpený približne 4%.
Vitamín B1 prispieva hlavne pri duševnej práci k upokojeniu nervov. Triesloviny dodávajú čiernemu čaju jeho typickú chuť a blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.
Príprava čierneho čaju
Čierny čaj zalievame 95 – 100 stupňovou vodou. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku sypaného čaju. Následne lúhujeme 2-3 minúty a hneď po precedení podávame.
Čaj pripravený týmto spôsobom povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje srdce a krvný obeh. Ak necháme čaj lúhovať 5 minúť (dlhšie sa neodporúča, pretože čaj horkne a tmavne), uvoľňujú sa do čaju triesloviny, ktoré povzbudzujúci účinok kofeínu tlmia a zároveň upokojujú črevá, žalúdok a podporujú činnosť tráviacich orgánov. Blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme čaj lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia.
Krajina pôvodu – Indická republika
Hlavné mesto: New Delhi, Rozloha: 3 287 590 km2, Počet obyvateľov: cca 1,2 miliardy
India je jedným z najväčších svetových producentov čaju. Pestuje sa tu približne 27% čaju z celkovej svetovej produkcie.