Úvod » Čierne čaje » ČIERNY ČAJ INDIA – Darjeeling Okayti Autumnal Organic FTGFOP 1 (50g)
Čierny čaj čistý
Darjeeling Okayti Autumnal Organic FTGFOP 1
Tento špičkový čierny čaj z oblasti Darjeeling - Okayti je zlatým klenotom medzi čajmi a vyznačuje sa jemnou chuťou, osviežujúcou arómou a jemnými náznakmi ovocia a muškátov. Okayti Autumnal Organic FTGFOP je zberom čaju z druhej sezóny, ktorý sa nazýva aj "autumnal flush" - jesenný zber. Čajové lístky sú ručne zberané a následne spracované za použitia tradičných metód. Tento proces zaručuje zachovanie vynikajúcej kvality a bohatého aromatického profilu čaju.
Okayti je malá obec v indickom štáte Západný Bengál, ktorá sa nachádza v nadmorskej výške 2000 metrov nad morom. Táto oblasť je známa ako jedna z najprestížnejších oblastí na pestovanie a zber Darjeelingu, čo je jeden z najkvalitnejších čajov na svete. Okayti má veľmi vhodné klimatické podmienky pre pestovanie čaju - mierny vlhký vietor z Himalájí a teplé slnečné dni. Rastliny čaju sú pestované na strmých svahoch, kde sa nachádza chudobná kamenistá pôda, ktorá zabezpečuje výnimočnú kvalitu listov čaju.
FTGFOP je označenie pre jeden z najvyšších kvalitatívnych stupňov spracovania čaju, ktoré sa používa najmä v indických čajových plantážach. Toto označenie je skratkou pre "Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe". To znamená, že čaj obsahuje vysoký podiel jemných, zlatých púčikov a kvalitných lístkov s jemnými bielymi chĺpkami. Tento proces spracovania zabezpečuje vynikajúcu chuť a arómu, ktorá sa prejavuje v každej šálke tohto čaju.
Tento čaj je bio-certifikovaný a pestovaný bez použitia pesticídov či chemikálií, čo zaručuje, že si vychutnáte 100% prírodný produkt. Okayti Autumnal Organic FTGFOP 1 sa odporúča podávať bez mlieka a cukru, aby ste si mohli plne vychutnať jeho jemnú a osviežujúcu chuť. Vychutnajte si ho kedykoľvek počas dňa a nechajte sa unášať vôňou a chuťou tohto exkluzívneho čaju.
Hlavné účinky čierneho čaju
Čierny čaj obsahuje množstvo látok, ktoré ovplyvňujú jeho chuť, vôňu, farbu a pôsobenie na ľudský organizmus. Obsahuje kofeín, ktorý je v čaji zastúpený približne 4%.
Vitamín B1 prispieva hlavne pri duševnej práci k upokojeniu nervov. Triesloviny dodávajú čiernemu čaju jeho typickú chuť a blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.
Príprava čierneho čaju
Čierny čaj zalievame 95 – 100 stupňovou vodou. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku sypaného čaju. Následne lúhujeme 2-3 minúty a hneď po precedení podávame.
Čaj pripravený týmto spôsobom povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje srdce a krvný obeh. Ak necháme čaj lúhovať 5 minúť (dlhšie sa neodporúča, pretože čaj horkne a tmavne), uvoľňujú sa do čaju triesloviny, ktoré povzbudzujúci účinok kofeínu tlmia a zároveň upokojujú črevá, žalúdok a podporujú činnosť tráviacich orgánov. Blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme čaj lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia.
Krajina pôvodu – Indická republika
Hlavné mesto: New Delhi, Rozloha: 3 287 590 km2, Počet obyvateľov: cca 1,2 miliardy
India je jedným z najväčších svetových producentov čaju. Pestuje sa tu približne 27% čaju z celkovej svetovej produkcie.