Úvod » Čierne čaje » ČIERNY ČAJ INDIA – Nilgiri Coonoor FOP (50g)
Čierny čaj čistý
Nilgiri Coonoor FOP
Vôňa je jemne medová, s ľahkou ovocnou stopou. V chuti tohto čaju dominujú citrusové plody s nasladlou ostružinovou nôtou v závere. Príjemne povzbudí kedykoľvek počas dňa.
Čaj pochádza zo svahov záhrady Coonoor. Tá bola založená v roku 1854 z iniciatívy Britov, ktorí v tom čase Indiu kolonizovali.
Nilgiri je masívne pohorie, rozprestierajúce sa na južnom cípe Indického polostrova. Chuť miestnych čajov je jemne korenistá, hladká a plná. Vďaka nízkemu obsahu trieslovín je navyše takmer úplne zbavená zvieravosti a trpkosti. Čaje z Nilgiri sú príjemne osviežujúce, majú sladkastú arómu s tónmi ovocia, kvetín a citrusov. Sú povzbudzujúce a vhodné ku celodennému popíjaniu.
Označenie FOP znamená - Flowery Orange Pekoe - druhá sorta listového čaju v Assame, Dooarse a Bangladéži. Špičkový druh čaju v Číne. Dlhý list, málo tipov, čiastočne drevnatý.
Hlavné účinky čierneho čaju
Čierny čaj obsahuje množstvo látok, ktoré ovplyvňujú jeho chuť, vôňu, farbu a pôsobenie na ľudský organizmus. Obsahuje kofeín, ktorý je v čaji zastúpený približne 4%.
Vitamín B1 prispieva hlavne pri duševnej práci k upokojeniu nervov. Triesloviny dodávajú čiernemu čaju jeho typickú chuť a blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.
Príprava čierneho čaju
Čierny čaj zalievame 95 – 100 stupňovou vodou. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku sypaného čaju. Následne lúhujeme 2-3 minúty a hneď po precedení podávame.
Čaj pripravený týmto spôsobom povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje srdce a krvný obeh. Ak necháme čaj lúhovať 5 minúť (dlhšie sa neodporúča, pretože čaj horkne a tmavne), uvoľňujú sa do čaju triesloviny, ktoré povzbudzujúci účinok kofeínu tlmia a zároveň upokojujú črevá, žalúdok a podporujú činnosť tráviacich orgánov. Blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme čaj lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia.
Krajina pôvodu – Indická republika
Hlavné mesto: New Delhi, Rozloha: 3 287 590 km2, Počet obyvateľov: cca 1,2 miliardy
India je jedným z najväčších svetových producentov čaju. Pestuje sa tu približne 27% čaju z celkovej svetovej produkcie.