Úvod » Čierne čaje » ČIERNY ČAJ JAVA GBOP (50g)
Čierny čaj čistý
Java GBOP
Vychutnajte si bohatý a hladký zážitok z každej šálky s naším čiernym čajom Java GBOP. Tento vynikajúci čaj pochádza z Indonézie, kde je známy pre svoju jemnú arómu, jemný korenistý nádych a skvelú chuť. Tento kvalitný čaj pochádza z oblasti Kertasárie na ostrove Java v Indonézií.
Oblasť Kertasárie je známa svojím čajovníkovým pestovateľstvom a pestovaním kvalitného čaju. Zber čaju sa na tejto plantáži uskutočňuje počas celého roka, s vyšším zberom v období sucha, keď je menej dažďov. Kvalitný čaj z tejto oblasti sa vyznačuje plnou chuťou a arómou, s jemnými tónmi ovocia a kvetov. Vysoké nadmorské výšky v oblasti Kertasárie a tropické podnebie sú ideálne podmienky pre rast čajovníkov, ktoré produkujú lístky s vysokým obsahom aromatických olejov a tanínov.
GBOP znamená "Golden Broken Orange Pekoe" a označuje čaj, ktorý bol spracovaný tak, že sa v ňom nachádzajú zlomky celých listov čaju a výhonky. Tento proces spracovania výrazne ovplyvňuje chuť a vôňu čaju, čo robí z GBOP obľúbený druh čaju pre milovníkov silnejších a aromatickejších čajov.
Čaj Java GBOP je perfektný na dopoludňajšie pitie, aby vám poskytol potrebný zápal a energiu na začiatok dňa. Vyskúšajte tento čaj a doprajte si vynikajúcu chuť Indonézie vo vašej šálke.
Hlavné účinky čierneho čaju
Čierny čaj obsahuje množstvo látok, ktoré ovplyvňujú jeho chuť, vôňu, farbu a pôsobenie na ľudský organizmus. Obsahuje kofeín, ktorý je v čaji zastúpený približne 4%.
Vitamín B1 prispieva hlavne pri duševnej práci k upokojeniu nervov. Triesloviny dodávajú čiernemu čaju jeho typickú chuť a blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.
Príprava čierneho čaju
Čierny čaj zalievame 95 – 100 stupňovou vodou. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku sypaného čaju. Následne lúhujeme 2-3 minúty a hneď po precedení podávame.
Čaj pripravený týmto spôsobom povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje srdce a krvný obeh. Ak necháme čaj lúhovať 5 minúť (dlhšie sa neodporúča, pretože čaj horkne a tmavne), uvoľňujú sa do čaju triesloviny, ktoré povzbudzujúci účinok kofeínu tlmia a zároveň upokojujú črevá, žalúdok a podporujú činnosť tráviacich orgánov. Blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme čaj lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia.
Krajina pôvodu – Jáva
Hlavné mesto: Jakarta, Rozloha: 126 700 km2, Počet obyvateľov: cca 124 miliónov
Jáva je ostrov v Indonézii a je to najviac zaľudnený ostrov na svete.