Úvod » Čierne čaje » ČIERNY ČAJ KENIA GFOP (1kg)
Čierny čaj čistý
Kenia GFOP
Tento výnimočný čaj pochádza z plantáží v Keni, ktorá sa považuje za jednu z najlepších oblastí pre pestovanie kvalitného čaju na svete. Počas zberu sa vyberajú iba najkvalitnejšie listy, ktoré sa následne spracúvajú podľa tradičnej metódy, čím sa zachováva ich prírodná chuť a vôňa.
Kenské plantáže sa nachádzajú v horách Rift Valley a na pobreží Kenského zálivu. Kenský čaj patrí medzi najkvalitnejšie na svete a vyznačuje sa silnou chuťou a vôňou. Kenskí pestovatelia čaju sú známi pre svoju precíznosť a kvalitu, ktorú dosahujú vďaka dlhoročnej tradícii a skúsenostiam. Kenský čaj je obľúbený pre svoju vysokú kvalitu a chuťový profil, ktorý je plný charakteru a arómy. Zber čaju v Keni prebieha v období od marca do októbra, pričom najvyššiu kvalitu čaju poskytuje prvý zber v marci a apríli, tzv. "first flush".
GFOP (Golden Flowery Orange Pekoe) označuje kvalitu spracovania čaju, ktorá zahŕňa výber len prvých listov a lístkového púčika. Spracovanie GFOP čaju začína ručným zberom čajových lístkov a ich okamžitým spracovaním, aby sa zachovala čerstvosť a chuť listov. Po zbere sa listy sypú a fermentujú, aby sa vytvorila charakteristická čierna farba a chuť čaju. Potom sa listy usušia, triedia a balia. Pri spracovaní GFOP čaju sa zvyčajne používa metóda CTC (Crush, Tear, Curl), ktorá čajové lístky drvením, trhaním a zvinutím skráti na menšie kúsky, čím sa zabezpečí rýchlejšie uvoľnenie arómy a chuti počas lúhovania.
So zlatistým nálevom, jemnou arómou a chuťou, ktorá sa pohybuje medzi jemným až jemne horkastým tónom, je tento čaj skvelou voľbou pre tých, ktorí milujú tradičnú chuť a vôňu čierneho čaju. Vyskúšajte tento skvelý čaj a doprajte si nezabudnuteľný zážitok z jednej z najlepších čajových oblastí sveta.
Hlavné účinky čierneho čaju
Čierny čaj obsahuje množstvo látok, ktoré ovplyvňujú jeho chuť, vôňu, farbu a pôsobenie na ľudský organizmus. Obsahuje kofeín, ktorý je v čaji zastúpený približne 4%.
Vitamín B1 prispieva hlavne pri duševnej práci k upokojeniu nervov. Triesloviny dodávajú čiernemu čaju jeho typickú chuť a blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.
Príprava čierneho čaju
Čierny čaj zalievame 95 – 100 stupňovou vodou. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku sypaného čaju. Následne lúhujeme 2-3 minúty a hneď po precedení podávame.
Čaj pripravený týmto spôsobom povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje srdce a krvný obeh. Ak necháme čaj lúhovať 5 minúť (dlhšie sa neodporúča, pretože čaj horkne a tmavne), uvoľňujú sa do čaju triesloviny, ktoré povzbudzujúci účinok kofeínu tlmia a zároveň upokojujú črevá, žalúdok a podporujú činnosť tráviacich orgánov. Blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme čaj lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia.
Krajina pôvodu – Keňa
Hlavné mesto: Nairobi, Rozloha: 580 367 km2, Počet obyvateľov: 39 802 000
Málokto vie, že jedným z najväčších vývozcov čaju je africká Keňa. Ročný vývoz dosahuje cca 400-500 tisíc ton čaju. Pri zrode čajových plantáží stál čaj z indického Assamu. Počas rokov sa ale v Keni vyvinula vlastná odroda.