Úvod » Čierne čaje » ČIERNY ČAJ NEPÁL – Nepál Himalaya Shangrila SFTGFOP 1 (1kg)
Čierny čaj čistý
Nepál Himalaya Shangrila SFTGFOP 1
V horách Nepálu, medzi štíhlymi vrcholmi Himalájí, rastie čajovník, ktorého lístky tvoria úžasný nápoj plný charakteru. Nepál Himalaya Shangrila SFTGFOP 1 je skvelý príklad tohto nápoja, ktorý vám prinášame z tejto krajiny bohatej na prírodné krásy. Tento čaj je zberaný v nadmorskej výške až 2 200 metrov, kde sa nachádza plantáž Shangrila. Rastliny čajovníka tu prosperujú na pôde bohatej na minerály a sú obklopené čistou horskou vodou, ktorá prispieva k výnimočnej chuti a aróme čaju.
Názov Shangri-La sa v skutočnosti odvoláva na legendárnu zem ležiacu niekde v Himalájach. Toto tajomné miesto bolo popísané v knihe "Stratený obzor" od Jamesa Hiltona ako rajský ostrov vysoko v pohorí, kde ľudia žijú šťastne až na veky vekov. V skutočnosti sa však pomenovanie Shangri-La používa pre viacero oblastí v Himalájach, vrátane niektorých oblastí v Nepále. Oblasti okolo Shangri-La sú známe svojimi bohatými prírodnými zdrojmi, vrátane čaju. Nepálsky čaj je stále relatívne neznámy, ale jeho popularita sa v posledných rokoch zvyšuje. Obyvatelia oblasti Shangri-La zvyknú ručne zberať a spracovávať čajové lístky v malých rodinných farmách. Sú známi pre svoje tradičné postupy, ktoré zahŕňajú použitie starostlivo vybraných čajových kríkov a použitie tradičných metód suchého alebo mokrého spracovania. Výsledkom je vyvážený a jemný čaj s miernou horkosťou a ovocnými tónmi.
SFTGFOP je skratka pre "Special Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe" a označuje najvyššiu kvalitu čaju, ktorá sa dá získať. Jedná sa o ručne zbieraný čaj, pri ktorom sa berú len najmladšie a najjemnejšie lístky. Tieto lístky sú následne ručne triedené a len tie najkvalitnejšie sú označené ako SFTGFOP. Po zbere čaju sa lístky podrobia procesu oxidácie, kde sa pomocou tepla a vlhkosti mení farba a chuť čaju. Potom sa čaj praží alebo suší, aby sa zastavil proces oxidácie a zachovala sa chuť a vôňa lístkov. Nakoniec sa čaj balí a pripravuje na distribúciu. Spracovanie čaju SFTGFOP je náročnejšie a zahŕňa viac ručnej práce ako u bežných čajových kvalít, preto aj cena týchto čajov býva vyššia. No výsledkom je nádherný čaj s jemnou a zložitou chuťou a vôňou, ktorý ocenia aj zdatní čajoví nadšenci. Číslo 1 v názve označuje najvyššiu kvalitu čaju v danom triedení. Označuje to najjemnejšie lístky, ktoré sa nachádzajú na najvyšších koncoch čajovníka.
Nepál Himalaya Shangrila SFTGFOP 1 je zložený z jemných zlatistých lístkov, ktoré pochádzajú zo stoniek s prvými dvomi listami a pukom. Tieto lístky sú následne spracované metódou vysušenia a fermentácie, ktorá im dodáva svoju unikátnu chuť a vôňu. Má plnú, lahodnú chuť s nádychom medu a sladkým, ovocným tónom, ktorá dokonale zladí váš deň. Je vynikajúcim nápojom pre milovníkov kvalitného a lahodného čaju z exotických oblastí.
Hlavné účinky čierneho čaju
Čierny čaj obsahuje množstvo látok, ktoré ovplyvňujú jeho chuť, vôňu, farbu a pôsobenie na ľudský organizmus. Obsahuje kofeín, ktorý je v čaji zastúpený približne 4%.
Vitamín B1 prispieva hlavne pri duševnej práci k upokojeniu nervov. Triesloviny dodávajú čiernemu čaju jeho typickú chuť a blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.
Príprava čierneho čaju
Čierny čaj zalievame 95 – 100 stupňovou vodou. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku sypaného čaju. Následne lúhujeme 2-3 minúty a hneď po precedení podávame.
Čaj pripravený týmto spôsobom povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje srdce a krvný obeh. Ak necháme čaj lúhovať 5 minúť (dlhšie sa neodporúča, pretože čaj horkne a tmavne), uvoľňujú sa do čaju triesloviny, ktoré povzbudzujúci účinok kofeínu tlmia a zároveň upokojujú črevá, žalúdok a podporujú činnosť tráviacich orgánov. Blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme čaj lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia.
Krajina pôvodu – Nepál
Hlavné mesto: Káthmandu, Rozloha: 147 181 km2, Počet obyvateľov: 26 494 504 (2011)
V Nepále sa čaje pestujú kúsok od himalájskych osemtisícoviek, neďaleko Mount Everestu a Kančendžongy.