Úvod » Čierne čaje » ČIERNY ČAJ OCHUTENÝ Zázvor Chilli (50g)
Čierny čaj ochutený
Zázvor Chilli
Jedinečný ochutený čierny čaj Zázvor chilli je zmes s nádychom hrejivého tepelného objatia, ktorá rozjasní chladné dni a vyvolá príjemný pocit v duši. Základ tejto ohromujúcej zmesi tvoria čierne čaje z prestížnych oblastí Číny a Indie. Tieto výnimočné lístky v sebe nesú bohatú chuťovú paletu a výrazný charakter, dodávajú tejto kombinácii pevný základ. O to zaujímavejšie je, že táto harmónia je zdokonalená o chuť zázvoru (minimálne 12%) a štipku pikantného červeného korenia a chilli papričiek (minimálne 4%), ktoré uvoľňujú neobyčajný zázrak v šálke.
Ochutený čierny čaj Zázvor chilli je dokonalým spoločníkom na zimné večery pri ohni či pri relaxačnom čítaní. Je to nápoj, ktorý dokáže zohriať telo i dušu a priniesť výnimočný pocit tepla, aj keď vonku mrzne. Zapnite si krb, uvarte si hrnček tohto hrejivého pokladu a nechajte sa unášať chuťovou exploziou. Užite si jedinečnú atmosféru, ktorú tento ochutený čierny čaj ponúka.
Zloženie: čierny čaj China OP a Nilgiri FOP, zázvor (min. 12%), červené korenie, chilli papričky (min. 4%), aróma.
Hlavné účinky čierneho čaju
Čierny čaj obsahuje množstvo látok, ktoré ovplyvňujú jeho chuť, vôňu, farbu a pôsobenie na ľudský organizmus. Obsahuje kofeín, ktorý je v čaji zastúpený približne 4%.
Vitamín B1 prispieva hlavne pri duševnej práci k upokojeniu nervov. Triesloviny dodávajú čiernemu čaju jeho typickú chuť a blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.
Príprava čierneho čaju
Čierny čaj zalievame 95 – 100 stupňovou vodou. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku sypaného čaju. Následne lúhujeme 2-3 minúty a hneď po precedení podávame.
Čaj pripravený týmto spôsobom povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje srdce a krvný obeh. Ak necháme čaj lúhovať 5 minúť (dlhšie sa neodporúča, pretože čaj horkne a tmavne), uvoľňujú sa do čaju triesloviny, ktoré povzbudzujúci účinok kofeínu tlmia a zároveň upokojujú črevá, žalúdok a podporujú činnosť tráviacich orgánov. Blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme čaj lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia.
Krajina pôvodu – Zmes
V ochutených čajoch sa používa čaj nižšej triedy zväčša z Indie alebo Číny a podľa zloženia obsahuje ďalšie horeuvedené ingrediencie, ktoré majú pre ich rozmanitosť rôzny pôvod. Tieto čaje sú označené ako Zmes.