Úvod » Čierne čaje » ČIERNY ČAJ SRÍ LANKA – Ceylon OP Pettiagalla (50g)
Čierny čaj čistý
Ceylon OP Pettiagalla
Ceylon OP Pettiagalla, silný, avšak len stredne zvieravý nápoj medenej farby zanecháva ľahko korenistú stopu, ktorá ho úplne odlišuje od iných čiernych čajov.
Tento vysoko kvalitný čaj pochádza z plantáže Pettiagalla, najstaršej na Cejlóne (Srí Lanka). K pestovaniu čajovníkových kríkov, česaniu a spracovaniu ich lístkov tu pristupujú stále veľmi tradične. Miestni farmári používajú starožitné nástroje a ctia osvedčené postupy. Práve preto je čaj Ceylon OP 1 "Pettiagalla" tak mimoriadny a vyhľadávaný. Slávna čajová záhrada leží v regióne Dimbula, vysoko v kopcoch, obklopená nádhernou prírodou. Čajovníky čínske (Camellia sinensis) tu majú optimálne podmienky pre rast a tvorbu akostných púčikov a lístkov bohatých na zdraviu prospešné látky. Zberajú sa väčšinou púčiky a dva najbližšie lístočky, pretože práve v nich sa nachádza najviac arómy a chuti.
Pre Ceylon OP 1 "Pettiagalla" sú charakteristické elegantné, dlhé, drôtovité, tmavé listy. Pri ich výrobe je nutné veľmi starostlivo dbať na dodržanie všetkých postupov, teplôt, valcovanie aj triedenie. Po našklbaní sú čajovníkové lístky dopravené do továrne, kde sa rozložia na rošty a nechajú zvädnúť. Následným valcovaním a rolovaním je narušená ich bunková štruktúra. Dôjde k uvoľneniu šťavy, ktorá sa zbiera a k rastlinnému materiálu späť pridáva. Na fermentáciu dohliada najskúsenejší manažér plantáže. Je veľmi dôležité, aby oxidácia enzýmov v čajových lístkoch prebehla v rokmi preverených podmienkach. Sušenie sa vykonáva najčastejšie v peciach a aj tu sa sleduje, či teplota nepresiahla limit. Potom by totiž bola úroda znehodnotená a čaj mal netypickú až dráždivú príchuť. Počas celého procesu sa čajovníkové lístky zmenia zo zelených na tmavo medené a uzavrú v sebe chuť, arómu aj silu.
Hlavné účinky čierneho čaju
Čierny čaj obsahuje množstvo látok, ktoré ovplyvňujú jeho chuť, vôňu, farbu a pôsobenie na ľudský organizmus. Obsahuje kofeín, ktorý je v čaji zastúpený približne 4%.
Vitamín B1 prispieva hlavne pri duševnej práci k upokojeniu nervov. Triesloviny dodávajú čiernemu čaju jeho typickú chuť a blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.
Príprava čierneho čaju
Čierny čaj zalievame 95 – 100 stupňovou vodou. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku sypaného čaju. Následne lúhujeme 2-3 minúty a hneď po precedení podávame.
Čaj pripravený týmto spôsobom povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje srdce a krvný obeh. Ak necháme čaj lúhovať 5 minúť (dlhšie sa neodporúča, pretože čaj horkne a tmavne), uvoľňujú sa do čaju triesloviny, ktoré povzbudzujúci účinok kofeínu tlmia a zároveň upokojujú črevá, žalúdok a podporujú činnosť tráviacich orgánov. Blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme čaj lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia.
Krajina pôvodu – Srí Lanka - do roku 1972 Cejlón (Ceylon)
Hlavné mesto: Kotte, Kolombo, Rozloha: 65 610 km2, Počet obyvateľov: 20 064 776
Čaj sa tu spopularizoval až v časoch britskej kolonizácie. Napriek neveľkým rozmerom sa Srí Lanka stala jedným z najväčších a najlepších exportérov čierneho čaju. Na svahoch centrálnej vrchoviny sa vo výške okolo 2 000 m nad morom pestuje ten najlepší cejlónsky čaj svetovej kvality.