Úvod » Jazmínové a kvitnúce čaje » JAZMÍNOVÝ ČAJ KVITNÚCI Jasmin Lady (1ks)
Jazmínový čaj kvitnúci
Jasmin Lady
Ručne viazaný jazmínový čaj.
Zloženie: zelený čaj, kvety jazmínu a ľalie
Obdiv a záľuba v čaji, no hlavne vynaliezavosť a skúsenosť čínskych čajových majstrov, nám dáva možnosť spoznať fascinujúcu krásu čajových kvetín, v Číne nazývaných Gong Yi Cha. Ide o spojenie špeciálneho zeleného čaju z vysokohorských oblastí a prírodných liečivých rastlín, ktoré navzájom uchovávajú chuť aj vôňu. Táto dokonalá kombinácia čistej prírody vplýva veľmi priaznivo na ľudský organizmus, spomaľuje starnutie buniek a posilňuje imunitný systém.
Tento čaj však ponúka ešte niečo, je to nezabudnuteľný zážitok, ktorý môžete prežiť hneď po vložení čajového kvetu do horúcej vody. Kvetina zdvihne svoj široký závoj a dokonalú krásu okúzľujúcich čajových kvetín si môžte najlepšie vychutnať, ak ku príprave použijete sklenené kanvičky. Do vopred vyhriatej sklenenej kanvičky nalejte mierne vychladenú prevarenú vodu a jemne spustite čajovú guľôčku na dno. Tá v priebehu niekoľkých minút začne rozkvitať do prekrásneho tvaru. Čím dlhšia je doba lúhovania, tým intenzívnejšia je chuť aj vôňa.
Hlavné účinky jazmínového čaju
Jazmínový čaj má v podstate identické účinky ako zelený čaj. Z tých najdôležitejších, obsahuje veľa antioxidantov, má povzbudzujúce účinky, spomaľuje proces starnutia a znižuje krvný tlak.
Všeobecne sa uznáva priaznivý vplyv pitia zeleného čaju najmä pri týchto ochoreniach: diabetes, infekčné ochorenia, zubný kaz, prevencia rakoviny, zvýšený cholesterol a cukrovka.
Príprava jazmínového kvitnúceho čaju
1ks viazaného čaju vložte do 1l vody o teplote 70-80 stupňov.
Odporúčame čaj pripravovať v priehľadnom pohári pre fascinujúci pohľad na lístky a kvety. Nechajte 2-3 minúty lúhovať, kým sa čajový kvet krásne nerozvinie.
Alebo čaj zalievame do skleného pohára 4 krát po 2,5 dl vody. Ak zalievame čaj na viackrát, zalievame ho kým sú lístky ešte teplé. Prvý nálev lúhujeme 2-3 minúty. Každý ďalší nálev o cca 1-2 minúty dlhšie.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme čaj lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia.
Krajina pôvodu – Čína
Hlavné mesto: Peking, Rozloha: 9 596 961 km2, Počet obyvateľov: cca 1,36 miliardy
V Číne sa kultivuje zelený čaj už viac ako 5.000 rokov a do 19. storočia bola jediným exportérom čaju na celom svete. Dnes je Čína s ročnou výrobou okolo 1 milión ton čaju najväčším producentom čaju na svete.
Postup zalievania jazmínových kvitnúcich čajov