Korenie čisté
Škorica celá tyčinky
Použitie: Použitie škorice je veľmi univerzálne. Môže sa ňou koreniť mliečna ryža, používa sa do sladkých pokrmov, pečiva, koláčov, čokoládových nápojov, ovocných štiav, vareného vína, čaju a medu. V orientálnej kuchyni sa pridáva do mäsitých a rybích jedál. Škoricový olej je pridaný do colových nápojov, malinoviek a v žuvačkách.
Pôvod: Je to jedna z najstarších známych korenín. Prvá zmienka o škorici pochádza zo starej Číny, kde bola známa ako kwei. Oddávna sa tam zamieňala kasia so škoricou. Škorica, ktorá sa dnes predáva v Británií, pochádza zo Sri Lanky a považuje sa za škoricu pravú.
Znaky: Škorica sa pestuje na plantážach. Vo volnej prírode tento strom dorastá až do výšky 20 m, kultivovaný býva udržiavaný úzky, aby sa dali výhonky dlhé až 2 m ľahko odrezávať jeden až dvakrát za rok. Kôra sa z nich potom lúpe a vo zväzkoch sa fermentuje. Potom sa z nich odstráni vnútorná a vonkajšia vrstva, vyčistená kôra sa suší na slnku, pričom sa zvinie. Zasunutím niekoľko takých kúskov do seba sa vytvorí škoricový zvitok, ktorý je vo svojej najlepšej kvalite svetlý a robí dojem suchého zrolovaného papiera. Čím tenšie sú kúsky kôry, tým jemnejšia je ich chuť.
Lekárske využitie: Už v roku 500 pred našim letopočtom vyzdvihoval Hippokrates lekársky význam škorice. Olej z kôry škoricovníka pôsobí antisepticky, prehrieva a prekrvuje celé telo a povzbudzuje celé telo a povzbudzuje srdce a krvný obeh.
Kuchynský tip: Štipka mletej škorice zvýrazní väčšinu dusených mäsových pokrmov, najmä z jahňaciny. Dobrá je tiež v plnkách do kačice či husi alebo v každej plnke, ktorá sa pripravuje so sušeným ovocím, ako sú marhule alebo slivky.