Mate ochutené
Mate Chai
Prečo by ste sa mali nechať otriasť sychravými dňami, keď môžete mať na dosah ruky náš Mate Chai? Táto korenistá, energická kombinácia prichádza na záchranu, keď sa obloha zatiahne a vy potrebujete povzbudiť svoje zmysly. Základom tohto nápoja je kvalitné mate, čo je tradičná bylina Južnej Ameriky, známa svojou vitalizujúcou silou. K tomu pridaná škorica, zázvor, kardamóm, klinčeky a fenikel vytvárajú kompozíciu, ktorá vám dodá teplo a energiu.
Mate Chai nie je o umelých arómach - jeho chuť je čistá, prirodzená a plná. Je to skvelý spôsob, ako prebudiť svoj organizmus a zahnať sychravé dni. Či už ho pijete horúci alebo studený, bude vaším verným spoločníkom v boji proti šedi a chladu. Nechajte túto korenistú chuť vojsť do vášho života a vytvoriť osviežujúci kontrast vo vašich dňoch.
Zloženie: Mate, škorica, zázvor, kardamóm, klinčeky, fenikel. Bez arómy.
Hlavné účinky čaju Mate
Maté je zdraviu prospešné a jeho pravidelné popíjanie pomáha udržiavať organizmus fit a mladistvý. Obsahuje mnohé vitamíny, napríklad A, C, E, B 1, B 2 a B-komplex, dôležité aminokyseliny, minerály, antioxidanty, obvyklé množstvo živíc, vlákniny, prchavých olejov, karoténu, čiže množstvo účinných látok, ktoré celkovo posilňujú imunitný systém.
Látky obsiahnuté v maté pôsobia protizápalovo, účinkujú aj proti alergiám, stimulujú činnosť mozgu, odvádzajú z tela škodlivé látky, pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu. Je aj výborným nápojom pri redukčných diétach, lebo zaháňa pocit hladu a pomáha odbúravať tukové vrstvy.
Príprava čaju Mate
Mate zalievame vriacou vodou. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku. Lúhujeme 3-5 minút a po precedení podávame.
K tradičnej príprave maté potrebujeme kalabasu (nádoba z vysušenej tekvice) a bombilu (kovová slamka). Pred prvým použitím treba kalabasu vypláchnuť a vysušiť. Naplňte kalabasu do dvoch tretín lístkami maté. Nádobku nakloňte tak, aby sa maté zosypalo na jednu stranu. Do prázdneho priestoru nalejte studenú vodu, presne toľko, aby sa ponorili všetky lístky maté. Nádobku nechajte chvíľu naklonenú, aby maté mohlo absorbovať všetku vodu. Palcom na vrchu uzavrite bombilu a vložte ju do voľného priestoru v kalabase. Zalejte horúcou vodou 90 – 95 stupňovou (nesmie sa variť) a lejte do voľného priestoru kalabasy, až po jej okraj. Čaj by ste nemali miešať, aby sa neupchali dierky v bombile. (Prvý nálev je veľmi silný. Môžete ho vyliať a piť až ten ďalší). Vypite čaj a pridajte ďalšiu horúcu vodu. A znovu pite. Vodu pridávajte tak dlho, dokedy vám čaj chutí. Vhodných je približne 6-7 dávok.
Mate sa často pripravuje aj ako studený nápoj tzv. Tereré , alebo " Slnečný čaj". Na jeho prípravu dajte 1/2 šálky sypaného maté do veľkého džbánu, zalejte studenou vodou a nechajte na slnku asi 1 hodinu stáť. Potom preceďte a podávajte s ľadom, prípadne ochutené s ovocím, korením a pod. Môžete si vytvoriť vlastnú kombináciu.
Krajina pôvodu – Zmes
Mate čaj ochutený obsahuje horeuvedené ingrediencie najvyššej kvality, ktoré majú pre ich rozmanitosť rôzny pôvod. Tieto čaje sú označené ako Zmes.