Mate čisté pražené
Mate Roasted pražené
Mate Roasted je nápoj, ktorý ponúka viac než len obyčajnú šálku čaju. Je to výnimočný zdroj minerálov, vitamínov a antioxidantov, ktoré váš organizmus potrebuje na podporu zdravia. Pražené Mate sa môže pochváliť výraznými stimulačnými vlastnosťami, ktoré vás naštartujú do nového dňa s plnou energiou. Pri pohľade na nálev Mate Roasted si všimnete jeho zeleno-hnedú farbu a jemnú dymovú vôňu. Chuť je zvláštna a silná, s ľahkým zvieravým nádychom, ktorý sa postará o vašu chuťovú pohodu. Neodporúča sa však vypiť denne viac ako 5 šálok, pretože Mate Roasted má vysoký obsah stimulačných látok.
Mate Roasted nie je iba nápoj, je to rituál plný energie, ktorý vám pomôže zvládať každodenné úlohy s ľahkosťou a vitalitou. Osviežte svoje telo a myseľ s touto lahodnou a stimulujúcou voľbou.
Hlavné vlastnosti čaju Mate
Maté obsahuje mnohé vitamíny, napríklad A, C, E, B 1, B 2 a B-komplex, dôležité aminokyseliny, minerály, antioxidanty, obvyklé množstvo živíc, vlákniny, prchavých olejov, karoténu, čiže množstvo účinných látok.
Príprava čaju Mate
Mate zalievame vriacou vodou. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku. Lúhujeme 3-5 minút a po precedení podávame.
K tradičnej príprave maté potrebujeme kalabasu (nádoba z vysušenej tekvice) a bombilu (kovová slamka). Pred prvým použitím treba kalabasu vypláchnuť a vysušiť. Naplňte kalabasu do dvoch tretín lístkami maté. Nádobku nakloňte tak, aby sa maté zosypalo na jednu stranu. Do prázdneho priestoru nalejte studenú vodu, presne toľko, aby sa ponorili všetky lístky maté. Nádobku nechajte chvíľu naklonenú, aby maté mohlo absorbovať všetku vodu. Palcom na vrchu uzavrite bombilu a vložte ju do voľného priestoru v kalabase. Zalejte horúcou vodou 90 – 95 stupňovou (nesmie sa variť) a lejte do voľného priestoru kalabasy, až po jej okraj. Čaj by ste nemali miešať, aby sa neupchali dierky v bombile. (Prvý nálev je veľmi silný. Môžete ho vyliať a piť až ten ďalší). Vypite čaj a pridajte ďalšiu horúcu vodu. A znovu pite. Vodu pridávajte tak dlho, dokedy vám čaj chutí. Vhodných je približne 6-7 dávok.
Mate sa často pripravuje aj ako studený nápoj tzv. Tereré , alebo " Slnečný čaj". Na jeho prípravu dajte 1/2 šálky sypaného maté do veľkého džbánu, zalejte studenou vodou a nechajte na slnku asi 1 hodinu stáť. Potom preceďte a podávajte s ľadom, prípadne ochutené s ovocím, korením a pod. Môžete si vytvoriť vlastnú kombináciu.
Krajina pôvodu – Argentína
Hlavné mesto: Buenos Aires, Rozloha: 2 780 400 km2, Počet obyvateľov: 39 537 943 (2004)
Meno krajiny je odvodené z latinského argentum – striebro. Na území dnešnej Argentíny voľakedy žili najväčšie druhy dinosaurov, napr. Argentinosaurus. Národným nápojom je Mate. Bola jednou z prvých krajín, ktoré spustili rádio vysielanie (27.8.1920, napriek tomu, že prijímač malo len 20 ľudí).