Oolong čaj ochutený
Ružové snenie
Pri predstave kytice ruží, posteli plnej ruží alebo záhrad rôznofarebných ružových záhonov niekto vidí tŕne, iný ružový vesmír celý. S popíjaním tohto čaju Vás môžu ružové dúšky objímať.
Zloženie: Formosa Finest Oolong, puky fialovej a žltej ruže, aróma.
Hlavné účinky čaju oolong
Oolongy majú pozitívny vplyv na kardiovaskulárne choroby, pri dlhodobom užívaní spomaľujú procesy starnutia. Väčšina oolongov, najmä kvalitných, pochádza z unikátnych čajovníkových kultivarov, ktoré sa pestujú výhradne pre konkrétne sorty.
Niekedy sa označuje ako modrozelený čaj. Oolong sa vyrába podobne ako čierny čaj, fermentácia však prebieha len čiastočne. Podľa spracovania býva tvar listov v zásade dvojaký: buď sú lístky voľne zohýbané (dračie formy), alebo pevne zvinuté do malých guličiek s koncom stonky. Prvý spôsob zvinovania je tradičnejší.
Príprava čaju oolong
Oolong zalievame 80 - 90 stupňovou vodou, ktorá prešla varom. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku Oolongu. Následne lúhujeme 1,5 – 2 minúty a po precedení podávame.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme čaj lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia.
Krajina pôvodu – Zmes
V ochutených čajoch sa používa čaj nižšej triedy zväčša z Indie alebo Číny a podľa zloženia obsahuje ďalšie horeuvedené ingrediencie, ktoré majú pre ich rozmanitosť rôzny pôvod. Tieto čaje sú označené ako Zmes.