Pu Erh čaj čistý
PU ERH Klasic
Veľkolistý Pu Erh Cha z provincie Yunnan na juhu Číny. Surovinou pre tmavý Pu Erh je veľký list (Da Ye) Yunnanského čajovníka, ktorý už prešiel procesom zvinutia a vysušenia. Čaj sa ukladá do dlhých radov a zalieva sa vodou, čo vyvoláva dodatočnú fermentáciu (oxidáciu) pri zvláštnom režime teplôt. Suché listy sú veľmi tvrdé, tmavo-olejovo hnedé. Nálev je tmavo-červenohnedý.
Chuť tohto čaju je výrazná, silná, príjemne nasládla. Pre Pu-erhy je príznačná zvláštna silná vôňa, ktorá však nesmie byť nepríjemná. Tento čaj má vôňu výraznú, nie zatuchlú, ale ovocno príjemnú a sviežu. Náš Pu Erh Klasik vyležal už niekoľko rokov, chuť má preto veľmi jemnú a vôňu čistú.
Hlavné účinky čaju Pu Erh
Odbúrava nadbytočný tuk. Je to ideálny doplnok redukčných diét. Odporúča sa piť pred každým tučným jedlom. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Pri pravidelnom pití (3 šálky denne) môže znížiť hladinu cholesterolu až o 13% za mesiac.
Urýchľuje odbúravanie alkoholu v krvi, posilňuje imunitný systém, prečisťuje krv, pečeň a čistí organizmus od toxínov a chráni pred infekčnými chorobami, pôsobí účinne na celé tráviace ústrojenstvo.
Príprava čaju Pu Erh
Pu-erh zalievame 90 stupňovou vodou. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku pu-erhu. Prvý nálev necháme lúhovať 3-5 minút, po precedení podávame. Je ho možné zaliať aj 3-krát. Denne sa odporúčajú piť 3 šálky pu-erhu.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme čaj lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia.
Krajina pôvodu – Čína
Hlavné mesto: Peking, Rozloha: 9 596 961 km2, Počet obyvateľov: cca 1,36 miliardy
V Číne sa kultivuje zelený čaj už viac ako 5.000 rokov a do 19. storočia bola jediným exportérom čaju na celom svete. Dnes je Čína s ročnou výrobou okolo 1 milión ton čaju najväčším producentom čaju na svete.