Pu Erh čaj čistý lisovaný
PU ERH Yunnan Scheng Lan Cang Tuocha – lisované hniezdo (100g)
Kvalitné hniezdo zeleného (sheng) pu-erhu je zlisované z maocha, z mladších čajovníkov zo stredných až vyšších polôh hôr v okolí Lan Cang. Nálev je zlato-žltej farby, svieža vôňa. Čaj je silne povzbudivý, ale napriek tomu má v sebe príjemnú sladkosť.
Scheng (raw/surový) pu-erh z oblasti Yunnan. Scheng pu-erh sa vyrába rovnako ako tmavý Shu (ripe/zrelý) pu-erh, ale neprechádza dodatočnou fermentáciou. Podľa čínskych odborníkov má ešte väčší prínos pre zdravie ako tmavý Pu Erh. Jemnosť dosahuje postupným dozrievaním. Teda platí tu pravidlo čím starší, tým lepší.
Rozmer hniezda: priemer 8cm, výška 4,5cm
Hlavné účinky čaju Pu Erh
Odbúrava nadbytočný tuk. Je to ideálny doplnok redukčných diét. Odporúča sa piť pred každým tučným jedlom. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Pri pravidelnom pití (3 šálky denne) môže znížiť hladinu cholesterolu až o 13% za mesiac.
Urýchľuje odbúravanie alkoholu v krvi, posilňuje imunitný systém, prečisťuje krv, pečeň a čistí organizmus od toxínov a chráni pred infekčnými chorobami, pôsobí účinne na celé tráviace ústrojenstvo.
Príprava lisovaného čaju Pu Erh
Odlomte kúsok vo veľkosti čajovej lyžičky a zalejte 2,5 dcl vriacej vody (90°C), nechajte 3-5 minút lúhovať, po precedení podávame. Je ho možné zaliať aj 3-krát. Denne sa odporúčajú piť 3 šálky pu-erhu.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme čaj lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia.
Krajina pôvodu – Čína
Hlavné mesto: Peking, Rozloha: 9 596 961 km2, Počet obyvateľov: cca 1,36 miliardy
V Číne sa kultivuje zelený čaj už viac ako 5.000 rokov a do 19. storočia bola jediným exportérom čaju na celom svete. Dnes je Čína s ročnou výrobou okolo 1 milión ton čaju najväčším producentom čaju na svete.