Pu Erh čaj čistý lisovaný
PU ERH Yunnan Shu Superior Tuocha – lisované hniezdo (100g)
Pu-erh Superior vyššej triedy lisovaný do tvaru nižších 100g hniezd. Nálev hutnej tmavo-žltej farby, výrazne ovocnej arómy. Silnej a ľahko zvieravej chuti so sladnúcim dlho doznievajúcim aftertastom. Čaj má silný stimulujúci účinok a teda veľmi dobrý potenciál k ďalšiemu zreniu.
Shu (ripe/zrelý) pu-erh sa vyrába rovnako ako Scheng (raw/surový) pu-erh, ale naviac prechádza dodatočnou fermentáciou, ktorá dodáva čaju jeho špecifickú zemitú chuť a významné zdravotné účinky.
Tento pu-erh je možné uložiť k dlhodobému dozrievaniu, najlepší čas na jeho vychutnávanie potom bude zhruba za 3 roky (štandardný vek shu pu-erhu ako sa bežne popíja v Číne), pričom jeho kvalita bude aj naďalej stúpať. Vhodný na dlhodobé uskladnenie ale aj k okamžitej spotrebe, predovšetkým pre milovníkov silne povzbudzujúcich čajov.
Pochádza z provincie Yunnan, Ai Lao Shan, 1300 m.n.m., (Simao, Čína), rok výroby: lisovanie 2016, zber 2011, balenie môže byť s odchylkou ± 5%.
Rozmer hniezda: priemer 8cm, výška 4,5cm
Hlavné účinky čaju Pu Erh
Odbúrava nadbytočný tuk. Je to ideálny doplnok redukčných diét. Odporúča sa piť pred každým tučným jedlom. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Pri pravidelnom pití (3 šálky denne) môže znížiť hladinu cholesterolu až o 13% za mesiac.
Urýchľuje odbúravanie alkoholu v krvi, posilňuje imunitný systém, prečisťuje krv, pečeň a čistí organizmus od toxínov a chráni pred infekčnými chorobami, pôsobí účinne na celé tráviace ústrojenstvo.
Príprava lisovaného čaju Pu Erh
Odlomte kúsok vo veľkosti čajovej lyžičky a zalejte 2,5 dcl vriacej vody (90°C), nechajte 3-5 minút lúhovať, po precedení podávame. Je ho možné zaliať aj 3-krát. Denne sa odporúčajú piť 3 šálky pu-erhu.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme čaj lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia.
Krajina pôvodu – Čína
Hlavné mesto: Peking, Rozloha: 9 596 961 km2, Počet obyvateľov: cca 1,36 miliardy
V Číne sa kultivuje zelený čaj už viac ako 5.000 rokov a do 19. storočia bola jediným exportérom čaju na celom svete. Dnes je Čína s ročnou výrobou okolo 1 milión ton čaju najväčším producentom čaju na svete.