Pu Erh čaj čistý
PU ERH Zelený
Zelený Sheng (raw, surový) Pu Erh je pôvodný variant tohto slávneho čínskeho čaju. Je to práve ten čaj, ktorý je známy už viac ako jeden a pol tisícročia. Vyrába sa rovnako ako jeho tmavý variant z veľkého listu Yunnanského čajovníka, ale neprechádza dodatočnou fermentáciou.
Podľa čínskych odborníkov má ešte väčší prínos pre zdravie ako tmavý Pu Erh. Jemnosť dosahuje postupným dozrievaním. Vôňu má mierne dymovú, v chuti prevládajú sušené slivky. Aftertaste je svieža a sladká. Odporúčame brať menej čaju a rýchlejšie zlievať vodu pre väčšiu jemnosť nálevu.
Hlavné účinky čaju Pu Erh
Odbúrava nadbytočný tuk. Je to ideálny doplnok redukčných diét. Odporúča sa piť pred každým tučným jedlom. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Pri pravidelnom pití (3 šálky denne) môže znížiť hladinu cholesterolu až o 13% za mesiac.
Urýchľuje odbúravanie alkoholu v krvi, posilňuje imunitný systém, prečisťuje krv, pečeň a čistí organizmus od toxínov a chráni pred infekčnými chorobami, pôsobí účinne na celé tráviace ústrojenstvo.
Príprava čaju Pu Erh
Pu-erh zalievame 90 stupňovou vodou. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku pu-erhu. Prvý nálev necháme lúhovať 3-5 minút, po precedení podávame. Je ho možné zaliať aj 3-krát. Denne sa odporúčajú piť 3 šálky pu-erhu.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme čaj lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia.
Krajina pôvodu – Čína
Hlavné mesto: Peking, Rozloha: 9 596 961 km2, Počet obyvateľov: cca 1,36 miliardy
V Číne sa kultivuje zelený čaj už viac ako 5.000 rokov a do 19. storočia bola jediným exportérom čaju na celom svete. Dnes je Čína s ročnou výrobou okolo 1 milión ton čaju najväčším producentom čaju na svete.