Úvod » Zelené čaje » SAYONARA Fannings (100g)
Zelený čaj
SAYONARA Fannings
Špeciálny zelený čaj - čaj označovaný tiež ako rakovinová brzda
Obľuba čaju stúpa súbežne s tým, ako vedecký výskum potvrdzuje prospešnosť čaju ľudskému zdraviu. Zelený čaj prechádza najjednoduchším spôsobom spracovania, aby sa uchovala jeho svieža chuť a vôňa a aby v ňom zostalo čo najviac podstatných vlastností čerstvého listu. Miernym naparením alebo zahriatím sa zabráni oxidácií, následkom čoho si listy uchovávajú dôležité prirodzené antioxidanty.
Zelený čaj je nedoceniteľný, zoberieme v úvahu mnohostrannosť jeho účinkov. K najdôležitejším účinným látkam zeleného čaju patria:
polyfenoly - antioxidačné činidlá, ktoré spôsobujú zvieravú chuť čaju a jeho jedinečnú vôňu, medzi ne patrí i epigalokatechingalát alebo EGCG, ktorý vyniká svojou vysokou antioxidantčnou účinnosťou.
Mimo iného prispieva ku kardiovaskulárnemu zdraviu, udržuje normálnu hladinu glukózy v krvi, udržuje zdravé srdce, povzbudzuje imunitný systém k vyššej činnosti.
ZDRAVOTNÉ ÚČINKY ČAJU SAYONARA
- kofeín - stimulant, ktorý pomáha zlepšiť koncentráciu a zvyšovať bdelosť
- silice - sú základom chuti a vône
- vitamíny - C, B2, D, K
- nerastné látky ako napr. fluoridy - prispievajú k zachovaniu mineralizácie zubov
- mangán - prispieva k ochrane buniek pred oxidativným stresom, k normálnemu energetickému metabolizmu, k udržaniu normálneho stavu kostí, k normálnej tvorbe spojivových tkanív
- draslík - prispieva k normálnej činnosti nervovej sústavy, svalov, k udržaniu normálneho krvného tlaku; - vápnik - prispieva k normálnej zrážanlivosti krvi, činnosti svalov, je potrebný pre udržanie normálneho stavu kostí a zubov
- železo - prispieva k normálnej funkcii imunitného systému, k zníženiu miery únavy a vyčerpaniu, podieľa sa na procesu delenia buniek
- chróm - prispieva k udržaniu normálnej hladiny glukózy v krvi
- zinok - prispieva k normálnej plodnosti, reprodukcii a reprodukčnému vývoju, k normálnemu stavu kostí, vlasov, nechtov, k udržaniu normálneho stavu zraku, k normálnej funkcii imunitného systému
- aminokyseliny - "stavebné kamene bielkovín".
Okrem bežných aminokyselín zelený čaj obsahuje jednu, ktorá sa nachádza iba v čaji a to theanín.
Len málo rastlín sa môže pýšiť tak dlhou a zaujímavou históriou ako zelený čaj. Prvá písomná zmienka o zelenom čaji pochádza z doby pred vyše ako štyrmi tisícmi rokov a i vtedy nadšený zástanci čaju zistili, že tento chutný nápoj dokáže zaháňať choroby, prinášať zdravie a obnovovať vitalitu.
Jednou Veľkou prednosťou japonskej čajovej zmesi SAYONARA je jeho príprava. Dodáva sa totiž v prášku, ako mletá káva a jeho príprava je rovnaká, stačí len zaliať horúcou vodou cca 80°; nie vriacou, usadenina sa však nemusí vyliať, je vhodné ju ešte raz zaliať horúcou vodou. Tento druhý nálev je obľúbený u milovníkov čaju, neobsahuje už žiadny kofeín a má výbornú chuť.
Zelené čaje a jemné bylinkové čaje je vhodnejšie lúhovať dlhšiu dobu chladnejšou vodou, nesnažte sa uvoľniť silice príliš vysokými teplotami, aby ste nepripravili horúci nálev.
Sayonara je japonské pozdravenie a hovorí "dovidenia" zdravotným problémom. Rovnaké slovo bolo použité pre názov špeciálneho zeleného čaju, ktorý sa odporúča pri regenerácií a omladení organizmu. Japonci sú považovaní za najzdravší národ na tejto planéte a to nie len štatisticky. Ich neuveriteľná vitalita je daná nielen ich spôsobom života, správnou životosprávou, vrátane hojného popíjania zeleného čaju, ale tiež spôsobom myslenia a v neposlednom rade ich mimoriadnou skromnosťou. Smer ich medicíny je iný, správnejší a to si uvedomuje i medicína západná.
Charles Darwin už dávno povedal: "Jedného dňa sa medicína stane prevenciou chorôb a nie liečbou. Človek sa rodí preto, aby bol zdravý a najlepším liekom, ktorý poznám je aktívny a inteligentný prístup k prírode".
Zelený čaj je liečivá bylina, ktorej účinky na ľudské zdravie sú známe už pred našim letopočtom. Preto sa touto tematikou už radu rokov zaujímajú výskumné zdravotnícke laboratória, ktoré svoje niekedy až neuveriteľné výsledky zverejňujú vo svojich vedeckých štúdiách po celom svete.
Pre vašu informáciu ďalej uvádzame niektoré názvy vedeckých štúdií v plnom znení:
Čaj v prevencii pred rakovinou - účinky a mechanizmy. Pitie čaju zabraňuje rakovine žalúdka a čriev. Preventívne účinky čaju na zubný kaz. Antioxidačné účinky zeleného čaju. Zelený čaj ako nápoj pre tehotné ženy. Čaj chráni pred baktériami a vírusmi. Pozitívny vplyv zeleného čaju na kardiovaskulárne choroby. Účinky EGCG v zelenom čaji pri liečení sklerózy multiplex. Čaj zabraňuje vzniku rakoviny vaječníkov. Zelený čaj ako prevencia pred Alzheimerovou chorobou atď.
Čo je mikronizácia? Mikronizácia je málo známou dodatočnou úpravou čaju. Dodatočným jemným zomletím, napr. v trieštivom mlynčeku na kávu získame jemnú frakciu, prach, ktorého lúhovanie je celkom odlišné. Získame väčšiu kvalitu výluhu hlavne s chuťovými i aromatickými vlastnosťami. Vyskúšajte si to treba u celolistových čajov a budete milo prekvapení. Nielen že sa výrazne zníži spotreba čaju, chuť, ale i doba lúhovania. Výluh je kalnejší, to však nie je na závadu, skôr naopak, lebo plno využijeme účinok i bylinných prísad.
Bylinné a prírodné prípravky sú len ako podporné a doplňujúce, preto ich nepoužívajte namiesto liekov a terapeutických postupov určených Vašim lekárom.
Doc. MUDr. Emil Wagner CSc.
Príprava čaju Sayonara
Asi polovicu lyžičky, (ktorá je v balení) zalejeme 3dcl horúcej vody 80°C (nie vriacou), necháme lúhovať 3-5 minút a pijeme keď je teplota vyhovujúca. Jemným mletím je porušená listová mriežka, preto je lúhovanie odlišné. Po vypití je možné usadeninu zaliať ešte raz. Čaj je zásaditý, preto nesladíme cukrom. Znamená to, že dodávané množstvo čaju vystačí na dvojité množstvo šálok.
Krajina pôvodu – Japonsko
Hlavné mesto: Tokyo, Rozloha: 377 835 km2, Počet obyvateľov: 126 659 683 (2012)
Japonské zelené čaje sú preslávené starostlivosťou, ktorá je im venovaná. Takmer všetok v Japonsku produkovaný čaj je spracovaný ako zelený, čierne čaje sú raritou. Väčšina výroby je určená pre domácu spotrebu, exportovaná je len malá časť.