Úvod » Zdravé potraviny » ZDRAVÉ POTRAVINY Kuskus (300g)
Kuskus (300g)
Kuskus je jemnozrnná cestovina, ktorá svojim tvarom pripomína tarhoňu.
Vyrába sa zo semoliny, čo je druh tvrdej bielej pšenice a pochádza zo Severnej Afriky. Jeho výroba je náročná, preto sa predáva v predpripravenej “instantnej“ variante. Svoju pozornosť si zaslúži nielen pre svoju variabilitu v kuchyni, ale tiež pre množstvo priaznivých zdravotných účinkov.
Odkial pochádza kuskus?
Kuskus pochádza z Maghrebu - severnej časti Afriky, kde sa pripravuje tradičným spôsobom. Najskôr sa musí zomlieť pšenica na krupicu, ku ktorej sa pridá troška múky, soľ a toľko vody, aby sa zo zmesi tvorili hrudky, ktoré sa rozmrvia na malé guľôčky. Potom sa varí, suší na slnku a následne je pripravený na použitie.
Čo kuskus obsahuje?
Nachádza sa v ňom hlavne vitamín B1, B3, B6, K, E, luteín, kyselinu listovú a pantoténovú. Z minerálov obsahuje železo, vápnik, horčk, fosfor, draslík, sodík, zinok, mangán, meď, selén, omega-3 a omega-6 kyseliny. Nutrične má 100g kuskusu 105 Kcal, 4g bielkovín, 22g sacharidov, 0,3g tuku, 1,7g vlákniny a 70% vody.
Zdraviu prospešné účinky kuskusu
Kuskus dokáže výborne zasýtiť a dodať telu potrebnú energiu. Pre žalúdok je ľahko stráviteľný a nutrične vyvážený. Obsahuje antioxidanty, ktoré chránia telo pred rôznymi chorobami nakoľko ničia voľné radikály. Je vhodný ako prevencia proti srdcovocievnym chorobám. Má dostatočne bohatý obsah vlákniny, takže dokáže detoxikovať organizmus a zlepšiť činnosť čriev. Je vhodný aj pre diabetikov a ľudí ktorí majú problémy s vysokým krvným tlakom, či vysokým cholesterolom.
Kuskus vďaka obsahu bielkovín s obľubou zaraďujú do jedálnička vegetariáni, športovci a zástancovia zdravého životného štýlu. Vitamíny zo skupiny B sú potrebné pre fungovanie metabolizmu, ak je ich v tele nedostatok človek začne byť unavený, nervózny, podráždený, málo koncentrovaný a môže sa stretnúť aj so svalovými kŕčmi. Vitamín E spomaľuje starnutie, vápnik je potrebný pre zdravé kosti a zuby, znižuje krvný tlak a prospieva mladšie vyzerajúcej pokožke.
Ako prípraviť kuskus
Príprava instantného kuskusu je skutočne jednoduché, pretože sa nevarí. Kuskus zalejeme určitým množstvom vriacej vody (2 diely vody na 1 diel kuskusu), vývaru alebo mlieka, premiešame a necháme prikrytý cca 15 minút.
Kuskus za túto dobu do seba vstrebe všetku tekutinu a zmäkne. Na zjemnenie môžeme použiť trošku masla alebo olivového oleja. Nakoniec ho môžeme ochutiť ale ak ho chceme len ako prílohu, tak máme hotovo.
V kuchyni z neho vyčaríte všestranné jedlo.
Ak radi v kuchyni experimentujete, tak kuskus je to pravé! Je to veľmi všestranný pokrm, ktorý možno pripraviť v slanej, ale aj v sladkej variante.
V slanej variante býva najčastejšie používaný ako príloha, ktorá dokáže nahradiť ryžu a cestoviny. Ďalej býva základom pre šaláty, teplé ale aj studené jedlá. Pripravuje sa hlavne s čerstvou a dusenou zeleninou, hubami, mäsom alebo rybami.
Môžeme z neho pripraviť raňajkovú kašu, dezert alebo koláč.