Úvod » Zelené čaje » ZELENÝ ČAJ ČÍNA – Pi Lo Chun (50g)
Zelený čaj čistý
Pi Lo Chun
Pi Lo Chun alebo "Smaragdové špirálky jari“ sa zbiera skoro na jar akonáhle sa objavia prvé lístočky v ktorých je obsah aminokyselín a čajových fenolov najväčší. Čaj musí byť spracovaný ešte v deň zberu. Celý proces (zber, sušenie a zvinovanie) musí byť ukončený do noci. Pi Lo Chun má 7 tried rôznej kvality – čím nižšia je trieda, tým väčšie sú zbierané lístky a naopak.
U vysokých tried je teplota sušenia nižšia a zachádzanie s listom opatrnejšie. Vôňa suchého čaju je neopísateľná, takmer medová, lístky sú zakrútené do miniatúrnych, bohato ochlpených špiráliek, nálev má farbu jemne smaragdovú s chuťou ťažšou, plnou, avšak veľmi sviežou.
Toto je vzácny čaj z Jiang-su a je známy po celom svete pre špirálovito zvinuté lístky. Kríky rastú medzi broskyňami, slivkami, marhuľami a tak mladé lístky vstrebávajú vôňu ich kvetov. Listy a púčiky s jemným strieborným ochlpením sa zvinujú ručne do špirál. Žltozelený nálev je v chuti jedinečne čistý a nepatrne sladký.
Hlavné účinky zeleného čaju
Nápoj bohov, čaj mladosti a večného života. Takéto a ďalšie prívlastky si vyslúžil zelený čaj kvôli jeho širokému spektru látok. S tých najdôležitejšich, obsahuje veľa antioxidantov, má povzbudzujúce účinky, spomaľuje proces starnutia a znižuje krvný tlak.
Všeobecne sa uznáva priaznivý vplyv pitia zeleného čaju najmä pri týchto ochoreniach: diabetes, infekčné ochorenia, zubný kaz, prevencia rakoviny, zvýšený cholesterol a cukrovka.
Príprava zeleného čaju
Zelený čaj zalievame 70-80 stupňovou vodou, ktorá prešla varom. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku sypaného čaju. Následne lúhujeme 2-3 minúty a po precedení podávame.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme čaj lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia.
Krajina pôvodu – Čína
Hlavné mesto: Peking, Rozloha: 9 596 961 km2, Počet obyvateľov: cca 1,36 miliardy
V Číne sa kultivuje zelený čaj už viac ako 5.000 rokov a do 19. storočia bola jediným exportérom čaju na celom svete. Dnes je Čína s ročnou výrobou okolo 1 milión ton čaju najväčším producentom čaju na svete.