Úvod » Káva plantážna zrnková » ZRNKOVÁ KÁVA ČISTÁ Malawi (100g)
Zrnková káva plantážna čistá
Káva Malawi
Malawi patrí k najmenším africkým krajinám produkujúcim kávu. V kontraste s tým je veľkosť a vyzretosť chuti, ktoré táto káva skrýva. Nepražené zrno sa od ostatných odrôd kávy odlišuje odtieňom. Je sfarbené jemne domodra, preto ju Malawijci porovnávajú s chrbtami rybiek. Po upražení je káva veľmi príjemne výrazná a aromatická. Chuť je plná, mierne sladkastá s tónmi čokolády a ľahkou ovocnou kyslosťou.
100% Arabica - táto káva je vyrobená výhradne z kávovníka arabského (Coffea arabica)
Hlavné účinky kávy
Po čaji je káva druhým najkonzumovanejším nápojom na svete. A rovnako ako čaj má množstvo pozitívnych účinkov. Káva predovšetkým chráni pred zubným kazom, zlepšuje krátkodobú pamäť, chráni srdce, čistí pečeň, zlepšuje imunitu a náladu.
Kofeín povzbudzuje krvný obeh, zvyšuje prekrvenie mozgu, aktivizuje centrálny nervový systém a posilňuje reakčné schopnosti. Množstvo kofeínu, ktoré obsahujú dve šálky kávy, priaznivo pôsobí na fungovanie pečene, ako prevencia pred cukrovkou a artritídou.
Príprava kávy
Najlepšiu kvalitu dosiahneme ak použijeme kvalitnú kávu a pomelieme ju tesne pred jej použitím. V prípade, že nemáme kávovar, zostava nám jediná možnosť a to je zalievaná káva.
Jej príprava je skutočne jednoduchá: kávu pomelieme, odmerku najemno zomletej kávy dáme do šálky a zalejeme vriacou vodou. Môžeme si do nej pridať cukor. Kávu zamiešame iba raz, aby sa zbytočne nemútila a nestrácala svoju chuť a arómu.
Majitelia kvalitných kávovarov majú o starosť menej. Kávovar si sám zvoli množstvo kávy a pred prípravou ju pomelie. Nám stačí zvoliť hrúbku mletia a automatika sa postará o zbytok. Po určitej dobe experimentovania s nastaveniami zistíme, kedy a ktorá káva pre nás najchutnejšia a potom bude príprava tej najlepšej kávy trvať minútku.
Krajina pôvodu - Malawi
Hlavné mesto: Lilongwe, Rozloha: 118 484 km2, Počet obyvateľov: 12 884 000 (2005)
Malawi je malý africký štát nachádzajúci sa medzi Zimbabwe a Tanzániou. Predtým krajina produkovala prevažne kávu robusta ale v posledných rokoch je cenená hlavne pre svoju výbornú arabiku. Najznámejšia oblast pestovania je Thyolo. Táto oblasť bola prvýkrát vysadená okolo roku 1800 a zaujímavosťou je, že sa tu kávovníky po zhruba siedmich až ôsmich rokoch presádzajú, aby úroda neustále prebiehala z mladých rastlín.
Káva sa tu pestuje vo vulkanických a hlinitých pôdach v nadmorskej výške 3000-3400 stôp a farmári z tohto regiónu venujú všetku starostlivosť nielen ručnému zberu ale aj procesu spracovania. Aj preto je káva Malawi naozajstnou lahôdkou. Aj keď je produkcia kávy v Malawi vcelku malá, je vyvážená predovšetkým jej vysokou kvalitou. Káva Malawi je typická pre svoju pikantnosť, plnú, živú chuť a veľmi výraznú omamnú arómu.