Úvod » Čierne čaje » ČIERNY ČAJ INDIA – Assam Mangalam BPS CL (50g)
Čierny čaj čistý
Assam Mangalam BPS CL
Výdatný čaj s plnou, výrazne sladovou až krémovou chuťou a tmavým nálevom pochádza z plantáže Mangalam založenej v roku 1973. Vynikajúci s mliekom. Malé kúsky lístkov (BPS) sú zvinuté do drobných granuliek.
Znak „Cl" (Clonal) znamená, že lístky pochádzajú zo šľachtených odrôd čajovníkov a tak vynikajú špecifickou chuťou a kvalitou. Práve na plantáži Mangalam sa pestujú takéto čajovníky.
Assam je najproduktívnejšou pestovateľskou oblasťou čaju v Indii a pravlasťou divokorastúcich čajovníkov. Čaje z tejto nížinnej oblasti majú typický charakter, plnú a silnú chuť. Ich aróma je nasladlá a bohatá. Assámske čaje sú „najčiernejšie z čiernych“, ťažké a hutné, spravidla iba mierne zvieravé. Vďaka vysokému obsahu kofeínu sú obľúbené k raňajkám. Kombinujú sa s mliekom, ktoré ešte dotvorí ich celkový chuťový profil.
Hlavné účinky čierneho čaju
Čierny čaj obsahuje množstvo látok, ktoré ovplyvňujú jeho chuť, vôňu, farbu a pôsobenie na ľudský organizmus. Obsahuje kofeín, ktorý je v čaji zastúpený približne 4%.
Vitamín B1 prispieva hlavne pri duševnej práci k upokojeniu nervov. Triesloviny dodávajú čiernemu čaju jeho typickú chuť a blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.
Príprava čierneho čaju
Čierny čaj zalievame 95 – 100 stupňovou vodou. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku sypaného čaju. Následne lúhujeme 2-3 minúty a hneď po precedení podávame.
Čaj pripravený týmto spôsobom povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje srdce a krvný obeh. Ak necháme čaj lúhovať 5 minúť (dlhšie sa neodporúča, pretože čaj horkne a tmavne), uvoľňujú sa do čaju triesloviny, ktoré povzbudzujúci účinok kofeínu tlmia a zároveň upokojujú črevá, žalúdok a podporujú činnosť tráviacich orgánov. Blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme čaj lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia.
Krajina pôvodu – Indická republika
Hlavné mesto: New Delhi, Rozloha: 3 287 590 km2, Počet obyvateľov: cca 1,2 miliardy
India je jedným z najväčších svetových producentov čaju. Pestuje sa tu približne 27% čaju z celkovej svetovej produkcie.