Úvod » Čierne čaje » ČIERNY ČAJ INDIA – Darjeeling Poobong Organic SFTGFOP1 (50g)
Čierny čaj čistý
Darjeeling Poobong Organic SFTGFOP 1
Vstúpte do sveta, kde oblaky splývajú s horizontom a chuť čaju sa stáva záhadou. Čierny čaj Darjeeling SFTGFOP1 Poobong Organic je cestou do údolia za oblakmi, kde sa rodí jedinečný čajový zážitok.
Historia plantáže Poobong siaha až do roku 1900, keď bola založená v tieni mestečka Ghoom. Samotný názov "Poobong" v preklade znamená "Údolie za mrakmi" - presný opis miesta, kde sa táto klenotná čajová záhrada nachádza. Údolie je takmer stále pokryté jemnou hmlou, čo vytvára unikátnu mikroklímu pre rast čajových kríkov.
SFTGFOP je skratka pre "Special Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe" a označuje najvyššiu kvalitu čaju, ktorá sa dá získať. Jedná sa o ručne zbieraný čaj, pri ktorom sa berú len najmladšie a najjemnejšie lístky. Tieto lístky sú následne ručne triedené a len tie najkvalitnejšie sú označené ako SFTGFOP. Po zbere čaju sa lístky podrobia procesu oxidácie, kde sa pomocou tepla a vlhkosti mení farba a chuť čaju. Potom sa čaj praží alebo suší, aby sa zastavil proces oxidácie a zachovala sa chuť a vôňa lístkov. Nakoniec sa čaj balí a pripravuje na distribúciu. Spracovanie čaju SFTGFOP je náročnejšie a zahŕňa viac ručnej práce ako u bežných čajových kvalít, preto aj cena týchto čajov býva vyššia. No výsledkom je nádherný čaj s jemnou a zložitou chuťou a vôňou, ktorý ocenia aj zdatní čajoví nadšenci. Číslo 1 v názve označuje najvyššiu kvalitu čaju v danom triedení. Označuje to najjemnejšie lístky, ktoré sa nachádzajú na najvyšších koncoch čajovníka.
Darjeelingská druhá úroda SFTGFOP1 Poobong Organic vám prinesie chuť mierne tmavšieho charakteru s jemne zvinutými listami a významným podielom tipsov. Jeho nálev je plný, ľahko korenenej chuti s tónmi kvetov a ovocia, jemne sladkými a orieškovými nádychmi. Nechajte sa uniesť touto výnimočnou chuťou Darjeelingu a ponorte sa do oblakov, kde sa rodia skutočné čajové legendy. V tomto čaji nájdete dokonalú rovnováhu histórie a kvality.
Hlavné účinky čierneho čaju
Čierny čaj obsahuje množstvo látok, ktoré ovplyvňujú jeho chuť, vôňu, farbu a pôsobenie na ľudský organizmus. Obsahuje kofeín, ktorý je v čaji zastúpený približne 4%.
Vitamín B1 prispieva hlavne pri duševnej práci k upokojeniu nervov. Triesloviny dodávajú čiernemu čaju jeho typickú chuť a blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.
Príprava čierneho čaju
Čierny čaj zalievame 95 – 100 stupňovou vodou. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku sypaného čaju. Následne lúhujeme 2-3 minúty a hneď po precedení podávame.
Čaj pripravený týmto spôsobom povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje srdce a krvný obeh. Ak necháme čaj lúhovať 5 minúť (dlhšie sa neodporúča, pretože čaj horkne a tmavne), uvoľňujú sa do čaju triesloviny, ktoré povzbudzujúci účinok kofeínu tlmia a zároveň upokojujú črevá, žalúdok a podporujú činnosť tráviacich orgánov. Blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme čaj lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia.
Krajina pôvodu – Indická republika
Hlavné mesto: New Delhi, Rozloha: 3 287 590 km2, Počet obyvateľov: cca 1,2 miliardy
India je jedným z najväčších svetových producentov čaju. Pestuje sa tu približne 27% čaju z celkovej svetovej produkcie.