Úvod » Čierne čaje » ČIERNY ČAJ KENIA GFOP (50g)
Čierny čaj čistý
Kenia GFOP
Výrazný čierny čaj z vysočín Kene. Čerstvá chuť so zlatistým nálevom. Vychutnajte si Africkým slnkom ošľahaný čaj.
Označenie GFOP znamená – Golden Flowery Orange Pekoe - špičkový druh čaju tých plantáží v Keni, ktoré vyrábajú čaj z tipy. V Assame a Darjeelingu je zriedkavý.
Hlavné účinky čierneho čaju
Čierny čaj obsahuje množstvo látok, ktoré ovplyvňujú jeho chuť, vôňu, farbu a pôsobenie na ľudský organizmus. Obsahuje kofeín, ktorý je v čaji zastúpený približne 4%.
Vitamín B1 prispieva hlavne pri duševnej práci k upokojeniu nervov. Triesloviny dodávajú čiernemu čaju jeho typickú chuť a blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.
Príprava čierneho čaju
Čierny čaj zalievame 95 – 100 stupňovou vodou. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku sypaného čaju. Následne lúhujeme 2-3 minúty a hneď po precedení podávame.
Čaj pripravený týmto spôsobom povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje srdce a krvný obeh. Ak necháme čaj lúhovať 5 minúť (dlhšie sa neodporúča, pretože čaj horkne a tmavne), uvoľňujú sa do čaju triesloviny, ktoré povzbudzujúci účinok kofeínu tlmia a zároveň upokojujú črevá, žalúdok a podporujú činnosť tráviacich orgánov. Blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme čaj lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia.
Krajina pôvodu – Keňa
Hlavné mesto: Nairobi, Rozloha: 580 367 km2, Počet obyvateľov: 39 802 000
Málokto vie, že jedným z najväčších vývozcov čaju je africká Keňa. Ročný vývoz dosahuje cca 400-500 tisíc ton čaju. Pri zrode čajových plantáží stál čaj z indického Assamu. Počas rokov sa ale v Keni vyvinula vlastná odroda.