Úvod » Čierne čaje » ČIERNY ČAJ SRÍ LANKA – Ceylon OP Pettiagalla (50g)
Čierny čaj čistý
Ceylon OP Pettiagalla
Ceylon OP Pettiagalla je kvalitný čaj z oblasti Sri Lanky, ktorá je známa svojimi vynikajúcimi plantážami. Tento čaj pochádza z plantáže Pettiagalla, ktorá sa nachádza v horách Uva, kde sú ideálne podmienky na pestovanie kvalitného čaju. Listy čaju sú starostlivo spracované, aby sa zachovala ich prirodzená chuť a aróma.
Plantáž Pettiagalla je jednou z mnohých plantáží v oblasti Uva na Sri Lanke, ktorá sa zaoberá pestovaním a spracovaním čaju. Plantáž sa nachádza v nadmorskej výške okolo 1000 metrov nad morom a ponúka ideálne podmienky pre pestovanie kvalitného čaju. K pestovaniu čajovníkových kríkov, česaniu a spracovaniu ich lístkov tu pristupujú stále veľmi tradične. Miestni farmári používajú starožitné nástroje a ctia osvedčené postupy. Tieto postupy umožňujú uvoľniť väčšie množstvo aróm a chuťových zložiek z lístkov a vytvárajú silný, plný a bohatý čaj s jemnou korenistou dochuťou. Na plantáži sa pestuje prevažne tradičná čajová odroda Camellia sinensis var. assamica, ktorá sa v tejto oblasti osvedčila.
OP označuje z angl. "Orange Pekoe" a patrí medzi kvalitnejšie triedy spracovania čaju. Jedná sa o celé lístky čaju, ktoré sú väčšie ako u triedy FOP (Flowery Orange Pekoe). Na rozdiel od triedy FOP, trieda OP má menej vlákien a viac kofeínu, čo sa prejavuje v intenzívnej a plnej chuti čaju. Spracovanie čaju OP zahŕňa proces zberu, zasychania, zvíjania, fermentovania a sušenia. Čajové lístky sa triedia podľa veľkosti a kvality, pričom lístky sú obvykle ručne triedené. Toto spracovanie zaručuje kvalitný a chuťovo vynikajúci čaj.
Ceylon OP Pettiagalla je čaj s výraznou arómou a chuťou, ktorý si obľúbia milovníci silnejších čajov. Tento kvalitný čaj ponúka okrem vynikajúceho chuťového zážitku aj množstvo zdraviu prospešných látok, ako sú antioxidanty a kofeín. Tento čaj je ideálny pre tých, ktorí hľadajú lahodný nápoj na doplnenie svojho popoludňajšieho rituálu.
Hlavné účinky čierneho čaju
Čierny čaj obsahuje množstvo látok, ktoré ovplyvňujú jeho chuť, vôňu, farbu a pôsobenie na ľudský organizmus. Obsahuje kofeín, ktorý je v čaji zastúpený približne 4%.
Vitamín B1 prispieva hlavne pri duševnej práci k upokojeniu nervov. Triesloviny dodávajú čiernemu čaju jeho typickú chuť a blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.
Príprava čierneho čaju
Čierny čaj zalievame 95 – 100 stupňovou vodou. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku sypaného čaju. Následne lúhujeme 2-3 minúty a hneď po precedení podávame.
Čaj pripravený týmto spôsobom povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje srdce a krvný obeh. Ak necháme čaj lúhovať 5 minúť (dlhšie sa neodporúča, pretože čaj horkne a tmavne), uvoľňujú sa do čaju triesloviny, ktoré povzbudzujúci účinok kofeínu tlmia a zároveň upokojujú črevá, žalúdok a podporujú činnosť tráviacich orgánov. Blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme čaj lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia.
Krajina pôvodu – Srí Lanka - do roku 1972 Cejlón (Ceylon)
Hlavné mesto: Kotte, Kolombo, Rozloha: 65 610 km2, Počet obyvateľov: 20 064 776
Čaj sa tu spopularizoval až v časoch britskej kolonizácie. Napriek neveľkým rozmerom sa Srí Lanka stala jedným z najväčších a najlepších exportérov čierneho čaju. Na svahoch centrálnej vrchoviny sa vo výške okolo 2 000 m nad morom pestuje ten najlepší cejlónsky čaj svetovej kvality.