Úvod » Čierne čaje » ČIERNY ČAJ ZMES Gruzínska zmes (50g)
Čierny čaj čistý - zmes
Gruzínska zmes
Gruzínska zmes v sebe skrýva množstvo chuťových pokladov z rôznych kútov Srí Lanky a Indie. Táto tradičná zmes čaju, pochádzajúca z krajiny s bohatou čajovou históriou, je známa a obľúbená na celom svete.
Naša ľahko aromatizovaná Gruzínska zmes sa môže pochváliť nezameniteľnou chuťou, ktorá je výsledkom starostlivého miešania vybraných druhov čajových lístkov. Každá šálka vám prinesie jedinečný a výnimočný zážitok, ktorý si budete chcieť zopakovať znovu a znovu. Zahrejte si telo aj dušu touto zmesou, ktorá v sebe nesie poznatky a tradície viacerých kultúr. Nechajte sa uniesť chuťou a vôňou čaju, ktorý bol starostlivo vybraný a zhromaždený, aby vám priniesol ten najkrajší pocit potešenia.
Nenechajte si ujsť túto jedinečnú príležitosť zažiť chuťové dobrodružstvo, ktoré vám prináša naše výnimočné spojenie kultúr a tradícií. Užite si túto nevšednú čajovú cestu a objavte, prečo sa Gruzínska zmes stala celosvetovo obľúbenou.
Hlavné účinky čierneho čaju
Čierny čaj obsahuje množstvo látok, ktoré ovplyvňujú jeho chuť, vôňu, farbu a pôsobenie na ľudský organizmus. Obsahuje kofeín, ktorý je v čaji zastúpený približne 4%.
Vitamín B1 prispieva hlavne pri duševnej práci k upokojeniu nervov. Triesloviny dodávajú čiernemu čaju jeho typickú chuť a blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.
Príprava čierneho čaju
Čierny čaj zalievame 95 – 100 stupňovou vodou. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku sypaného čaju. Následne lúhujeme 2-3 minúty a hneď po precedení podávame.
Čaj pripravený týmto spôsobom povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje srdce a krvný obeh. Ak necháme čaj lúhovať 5 minúť (dlhšie sa neodporúča, pretože čaj horkne a tmavne), uvoľňujú sa do čaju triesloviny, ktoré povzbudzujúci účinok kofeínu tlmia a zároveň upokojujú črevá, žalúdok a podporujú činnosť tráviacich orgánov. Blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme čaj lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia.
Krajina pôvodu – Zmes
Špeciálna tradičná zmes čistých čiernych čajov zo Srí Lanky (Cejlónu) a Indie.