Pu Erh čaj čistý
PU ERH Superior
Vyššia trieda tohto čaju. Suchý list je menší, rovnomerne zvinutý a patrí k vyššej sorte. Vôňa je presne taká, akú má mať správny Pu Erh, je v nej cítiť čerstvosť a sladkosť Yunnanských ovocných stromov. V chuti je lahodnosť orieškov, sladko - kyslosť sušeného ovocia, aftertaste je dlhý, jemný a príjemný.
Pu Erhy sú schopné akosi „spolupracovať“ s časom, kvôli tomu sa nekazia, ale len dozrievajú a postupom času sa zlepšujú. Dozrievanie im potom len pridáva na jemnosti, uberá trpkosti, ale tiež pridáva na sile. Čaj vydrží viac nálevov. Pu Erh Superior má za sebou 3 roky dozrievania.
Hlavné účinky čaju Pu Erh
Odbúrava nadbytočný tuk. Je to ideálny doplnok redukčných diét. Odporúča sa piť pred každým tučným jedlom. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Pri pravidelnom pití (3 šálky denne) môže znížiť hladinu cholesterolu až o 13% za mesiac.
Urýchľuje odbúravanie alkoholu v krvi, posilňuje imunitný systém, prečisťuje krv, pečeň a čistí organizmus od toxínov a chráni pred infekčnými chorobami, pôsobí účinne na celé tráviace ústrojenstvo.
Príprava čaju Pu Erh
Pu-erh zalievame 90 stupňovou vodou. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku pu-erhu. Prvý nálev necháme lúhovať 3-5 minút, po precedení podávame. Je ho možné zaliať aj 3-krát. Denne sa odporúčajú piť 3 šálky pu-erhu.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme čaj lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia.
Krajina pôvodu – Čína
Hlavné mesto: Peking, Rozloha: 9 596 961 km2, Počet obyvateľov: cca 1,36 miliardy
V Číne sa kultivuje zelený čaj už viac ako 5.000 rokov a do 19. storočia bola jediným exportérom čaju na celom svete. Dnes je Čína s ročnou výrobou okolo 1 milión ton čaju najväčším producentom čaju na svete.