Úvod » Zelené čaje » ZELENÝ ČAJ ČÍNA – Gunpowder Temple of Heaven (500g)
Zelený čaj čistý
Gunpowder Temple of Heaven
Gunpowder Temple of Heaven je zelený čaj z oblasti Zhejiang v Číne. Tento čaj je ručne zvinutý do tvaru malých guľôčok, ktoré pripomínajú strelný prach. Preto dostal názov Gunpowder, čo v preklade znamená prášok.
Zhejiang je provinciou východného pobrežia Číny, ktorá sa nachádza v blízkosti Šanghaja. Táto oblasť je známa svojimi krásnymi horskými scenériami a je jednou z najproduktívnejších oblastí pre pestovanie a zber čaju v celej krajine. Zhejiang je známa najmä svojím zeleným čajom.
Výroba gunpowder čajov sa začína ručným zberom čajových lístkov, ktoré sa potom podrobia rôznym fázam spracovania, ako sú zjemnenie listov, valčekovanie a sušenie. Počas procesu sa listy čaju stočia do guľôčok, ktoré majú pružnú textúru a uvoľňujú intenzívnu chuť a arómu po namočení do vody. Gunpowder čaje sú známe svojou silnou a hlbokou chuťou a majú vysoký obsah kofeínu, čo ich robí ideálnymi pre zlepšenie energie a sústredenia. Sú tiež obľúbené pre svoju schopnosť dobre sa miešať s rôznymi prísadami, ako sú mäta, citrusové plody a iné bylinky.
Tento zelený čaj má veľmi jemnú chuť, ktorá je plná arómy a nádychu zelených lístkov. Gunpowder Temple of Heaven je ideálny ako nápoj počas celého dňa, ktorý vám dodá energiu a sviežosť. Vyskúšajte tento jedinečný zelený čaj a uvoľnite sa v chuti a vôni, ktoré vám prináša.
Hlavné účinky zeleného čaju
Nápoj bohov, čaj mladosti a večného života. Takéto a ďalšie prívlastky si vyslúžil zelený čaj kvôli jeho širokému spektru látok. Z tých najdôležitejších, obsahuje veľa antioxidantov, má povzbudzujúce účinky, spomaľuje proces starnutia a znižuje krvný tlak.
Všeobecne sa uznáva priaznivý vplyv pitia zeleného čaju najmä pri týchto ochoreniach: diabetes, infekčné ochorenia, zubný kaz, prevencia rakoviny, zvýšený cholesterol a cukrovka.
Príprava zeleného čaju
Zelený čaj zalievame 70-80 stupňovou vodou, ktorá prešla varom. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku sypaného čaju. Následne lúhujeme 2-3 minúty a po precedení podávame.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme čaj lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia.
Krajina pôvodu – Čína
Hlavné mesto: Peking, Rozloha: 9 596 961 km2, Počet obyvateľov: cca 1,36 miliardy
V Číne sa kultivuje zelený čaj už viac ako 5.000 rokov a do 19. storočia bola jediným exportérom čaju na celom svete. Dnes je Čína s ročnou výrobou okolo 1 milión ton čaju najväčším producentom čaju na svete.