Úvod » Zelené čaje » ZELENÝ ČAJ ČÍNA – Lu Xue Ya - Zelený sneh (1kg)
Zelený čaj čistý
Lu Xue Ya - Zelený sneh
Zelený čaj Lu Xue Ya, známy aj ako "Zelený sneh", pochádza z pohoria Tchaj-lao šan v provincií Fujian v Číne. Tento čaj je vyrobený z mladých a jemných lístkov, ktoré sú starostlivo zozbierané a následne spracované technikou "frying", kde sa lístky pražia vo woku, aby sa zastavila oxidácia.
Pohorie Tchaj-lao šan je známe svojou krásnou prírodou, ktorá zahŕňa strmé útesy, malebné rieky a starobylé chrámy. Taktiež je známe ako dôležitá oblasť pre zber a pestovanie čaju. V Tchaj-lao šan sa pestuje niekoľko druhov čaju, najmä oolong čaje a tiež červené a zelené čaje. Tento región je známy pre svoju jedinečnú mikroklímu, ktorá sa vyznačuje hojnosťou dažďov, hmlou a vlhkým počasím, čo je ideálne pre rast a produkciu kvalitného čaju. Mnoho z týchto čajov pochádza zo starých a tradičných čajových plantáží, ktoré sú často pestované v úzkych terasách na strmom svahu hory.
Lu Xue Ya sa zbiera iba v marci, máji a júni pre zachovanie jemnej arómy. Drobné, starostlivo pozdĺžne zvinuté lístky majú smaragdovú farbu, sviežu zelenú arómu. Čaj sa deenzymuje naparovaním, preto pripomína jemnú chuť japonských čajov. Čaj sa dá lúhovať v studenej vode po dobu 7 minút. Pripravíte si tak rýchlo veľmi lahodný a osviežujúci Ice Tea nielen pre letné mesiace. Nálev je smaragdovo zelený, hutný, vyváženej plnej chute.
Lu Xue Ya má bohatú arómu s náznakmi kvetov a ovocia, ktoré sa ľahko spoznajú v chuti. Tento čaj je skvelou voľbou pre tých, ktorí radi vychutnávajú jemné a lahodné zelené čaje. Ak hľadáte kvalitný zelený čaj s jemnou chuťou a bohatou arómou, zvoľte si zelený čaj Lu Xue Ya a doprajte si jedinečný zážitok z čaju z Číny.
Hlavné účinky zeleného čaju
Nápoj bohov, čaj mladosti a večného života. Takéto a ďalšie prívlastky si vyslúžil zelený čaj kvôli jeho širokému spektru látok. Z tých najdôležitejších, obsahuje veľa antioxidantov, má povzbudzujúce účinky, spomaľuje proces starnutia a znižuje krvný tlak.
Všeobecne sa uznáva priaznivý vplyv pitia zeleného čaju najmä pri týchto ochoreniach: diabetes, infekčné ochorenia, zubný kaz, prevencia rakoviny, zvýšený cholesterol a cukrovka.
Príprava zeleného čaju
Zelený čaj zalievame 70-80 stupňovou vodou, ktorá prešla varom. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku sypaného čaju. Následne lúhujeme 2-3 minúty a po precedení podávame.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme čaj lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia.
Krajina pôvodu – Čína
Hlavné mesto: Peking, Rozloha: 9 596 961 km2, Počet obyvateľov: cca 1,36 miliardy
V Číne sa kultivuje zelený čaj už viac ako 5.000 rokov a do 19. storočia bola jediným exportérom čaju na celom svete. Dnes je Čína s ročnou výrobou okolo 1 milión ton čaju najväčším producentom čaju na svete.