Úvod » Zelené čaje » ZELENÝ ČAJ ČÍNA – Yunnan Bi Hai Bai Hao (30g)
Zelený čaj čistý
Yunnan Bi Hai Bai Hao
Naším cieľom je priniesť vám to najlepšie z čínskych čajov a tento Zelený čaj Yunnan Bi Hai Bai Hao nie je výnimkou. Pochádza z čerstvého jarného zberu v jarnom ráne v čarovných čajových plantážach Yunnanu.
Oblasť Yunnan v juhozápadnej Číne je známa svojou bohatou históriou a kultúrou čaju. Je to jedno z najstarších miest v Číne, kde sa čaj pestoval a vyrábal, a preto má bohaté dedičstvo výroby čaju. Yunnan sa nachádza v nadmorskej výške 1000 až 2500 metrov, čo vytvára ideálne podmienky pre pestovanie čajových kríkov. V oblasti Yunnan sa pestuje množstvo odrôd čaju, z ktorých mnohé sú unikátne pre túto oblasť. Patrí sem napríklad čaj Pu-erh, ktorý je jedným z najznámejších čajov z Yunnanu. Zber čaju v oblasti Yunnan sa vykonáva ručne a tradičným spôsobom. Miestni obyvatelia sa na zber a spracovanie čaju pripravujú už stáročia a poznajú každý krok výroby. Po zbere sú listy čaju ručne triedené, usporiadané a vysušené, aby sa zachovali ich jedinečné vlastnosti a chuť.
Tento čaj je ako zelené more "bielych tipsov" - a zaručuje vám pravú chuť tipsov. Každý lístok čaju je starostlivo vybraný a spracovaný krátko po čínskom novom roku, koncom februára, aby vám priniesol chuť jari priamo do šálky. Nálev tohto čaju je iskrivej žltej farby, a už pri prvom závane vás osloví jeho intenzívna, ľahko ovocná a vegetálna vôňa, ktorá nesie so sebou typickú stopu gaštanových kvetov.
Chuť tohto čaju je nesmierne svieža a čerstvá, pričom na vašom podnebí postupne pridáva jemnú sladkosť. Každý dúšok je príbehom jari v Yunnane, a s každou šálkou si môžete vychutnať jarné ránko kedykoľvek chcete. Skúste tento výnimočný Zelený čaj Yunnan Bi Hai Bai Hao a nechajte sa unášať prírodou a tradíciou v každom dúšku.
Hlavné účinky zeleného čaju
Nápoj bohov, čaj mladosti a večného života. Takéto a ďalšie prívlastky si vyslúžil zelený čaj kvôli jeho širokému spektru látok. Z tých najdôležitejších, obsahuje veľa antioxidantov, má povzbudzujúce účinky, spomaľuje proces starnutia a znižuje krvný tlak.
Všeobecne sa uznáva priaznivý vplyv pitia zeleného čaju najmä pri týchto ochoreniach: diabetes, infekčné ochorenia, zubný kaz, prevencia rakoviny, zvýšený cholesterol a cukrovka.
Príprava zeleného čaju
Zelený čaj zalievame 70-80 stupňovou vodou, ktorá prešla varom. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku sypaného čaju. Následne lúhujeme 2-3 minúty a po precedení podávame.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme čaj lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia.
Krajina pôvodu – Čína
Hlavné mesto: Peking, Rozloha: 9 596 961 km2, Počet obyvateľov: cca 1,36 miliardy
V Číne sa kultivuje zelený čaj už viac ako 5.000 rokov a do 19. storočia bola jediným exportérom čaju na celom svete. Dnes je Čína s ročnou výrobou okolo 1 milión ton čaju najväčším producentom čaju na svete.