Úvod » Zelené čaje » ZELENÝ ČAJ KÓREA – Daejak Organic Green Tea (50g)
Zelený čaj čistý
Daejak Organic Green Tea
Zelený čaj, ktorého lístky sa trhajú počas posledného zberu prebiehajúceho v júni. Po ich zaliatí vzniká priezračný, zelenožltý nálev. Jeho chuť je vyvážená, sladkastá a jemná, s tónmi kvetového medu.
„Dae“ znamená „veľký“, čo poukazuje na väčšie rozmery zrelých, pravidelne zvinutých lístkov. Pochádza z najväčšej kórejskej čajovej plantáže Seogwang, ktorá leží na vulkanickom ostrove Jeju.
Čaj bol v Kórei vždy posvätným nápojom a vyskytoval sa takmer výlučne v budhistických kláštoroch. Krajina nepatrí medzi dominantných producentov, no mnohé kórejské čaje ponúkajú skutočne vysokú kvalitu a môžu smelo konkurovať tým zo svetoznámych oblastí. Vyrába sa prevažne zelený, ktorý vyhľadávajú najmä milovníci japonských čajov.
Hlavné účinky zeleného čaju
Nápoj bohov, čaj mladosti a večného života. Takéto a ďalšie prívlastky si vyslúžil zelený čaj kvôli jeho širokému spektru látok. S tých najdôležitejšich, obsahuje veľa antioxidantov, má povzbudzujúce účinky, spomaľuje proces starnutia a znižuje krvný tlak.
Všeobecne sa uznáva priaznivý vplyv pitia zeleného čaju najmä pri týchto ochoreniach: diabetes, infekčné ochorenia, zubný kaz, prevencia rakoviny, zvýšený cholesterol a cukrovka.
Príprava zeleného čaju
Zelený čaj zalievame 70-80 stupňovou vodou, ktorá prešla varom. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku sypaného čaju. Následne lúhujeme 2-3 minúty a po precedení podávame.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme čaj lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia.
Krajina pôvodu – Kórejská republika
Hlavné mesto: Soul, Rozloha: 98 480 km2, Počet obyvateľov: 48 422 644 (2005)
Čaj sa dostal do Kórei z Číny v časoch kórejskej dynastie Korjo (918 – 1392).