Úvod » Káva plantážna zrnková » ZRNKOVÁ KÁVA ČISTÁ Kolumbia – (100g)
Zrnková káva plantážna čistá
Káva Kolumbia
Kolumbijská káva je známa po celom svete svojou jemnosťou a príjemnou miernou chuťou. Má stredné telo a jasnosť (bright). Kolumbijská káva je ručne zberaná a spracovávaná mokrou cestou, a aj preto sa vyznačuje jemnosťou. Káva je po očistení 30 hodín fermentovaná a následne vysušená na slnku. Táto arabika má jemne orechový nádych, elegantná aróma zmiešaná s príjemnou kyslosťou. Odoznieva harmonicky a čisto.
100% Arabica - táto káva je vyrobená výhradne z kávovníka arabského (Coffea arabica)
Hlavné účinky kávy
Po čaji je káva druhým najkonzumovanejším nápojom na svete. A rovnako ako čaj má množstvo pozitívnych účinkov. Káva predovšetkým chráni pred zubným kazom, zlepšuje krátkodobú pamäť, chráni srdce, čistí pečeň, zlepšuje imunitu a náladu.
Kofeín povzbudzuje krvný obeh, zvyšuje prekrvenie mozgu, aktivizuje centrálny nervový systém a posilňuje reakčné schopnosti. Množstvo kofeínu, ktoré obsahujú dve šálky kávy, priaznivo pôsobí na fungovanie pečene, ako prevencia pred cukrovkou a artritídou.
Príprava kávy
Najlepšiu kvalitu dosiahneme ak použijeme kvalitnú kávu a pomelieme ju tesne pred jej použitím. V prípade, že nemáme kávovar, zostava nám jediná možnosť a to je zalievaná káva.
Jej príprava je skutočne jednoduchá: kávu pomelieme, odmerku najemno zomletej kávy dáme do šálky a zalejeme vriacou vodou. Môžeme si do nej pridať cukor. Kávu zamiešame iba raz, aby sa zbytočne nemútila a nestrácala svoju chuť a arómu.
Majitelia kvalitných kávovarov majú o starosť menej. Kávovar si sám zvoli množstvo kávy a pred prípravou ju pomelie. Nám stačí zvoliť hrúbku mletia a automatika sa postará o zbytok. Po určitej dobe experimentovania s nastaveniami zistíme, kedy a ktorá káva pre nás najchutnejšia a potom bude príprava tej najlepšej kávy trvať minútku.
Krajina pôvodu - Kolumbia
Hlavné mesto: Bogota, Rozloha: 1 138 910 km2, Počet obyvateľov: 45 600 000 (2005)
V kolumbijskom hospodárstve stojí na prvom mieste pestovanie kávy. Kolumbia je po Brazílii jej druhým najväčším producentom na svete. Štvrtina poľnohospodárskej pôdy, ktorá predstavuje tretinu celého územia Kolumbie, sa využíva na pestovanie kávy.